Дами отвред се превъплътиха в „Розоберачката“ на Иван Енчев–Видю

Десетки дами се превъплътиха в персонажа от картината „Розоберачка“ на Иван Енчев-Видю в Художествена галерия – Казанлък по време на Европейската нощ на музеите. „Розоберачки“ дойдоха специално и от други градове, за да „влязат“ в една от най-емблематичните творби на Галерията, излязла изпод ръката на казанлъшкия художник Иван Енчев – Видю и дарена през 1908 г. на Казанлък от родения тук министър на финансите /1899-1900 г./ Михаил Тенев.

Посетителките на Галерията маха възможност да се облекат в специално изработените рокля, диадема и букет от рози с автор Мариела Гемишева и асистент дизайнер Йелена Кесич, и да си направят снимка за спомен. Дамите се пренесоха за малко в онова време, преизпълнено и тогава с аромата на царицата на цветята, като сами станаха модела от картината.

Проектът ще продължи и през следващите дни до 4 юни 2023 г., като в дните на тазгодишния Празник на розата гостите на културния институт и на Казанлък ще могат да се възползват и да си създадат уникален спомен.

От Галерията се надяват в края на това вълнуващо събитие, заедно с почитателите да бъде избрана дамата, която най-много прилича на Видювата розоберачка.

А ето каква споделят авторът на роклята и аксесоарите МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА и асистент дизайнер Йелена Кесич:
„Роклята е изпълнена от сатенирана коприна и полиестер, аксесоарите от метал и изкуствени цветя. Размерът е универсален, т.е. включва размери: S, M, L, XL. Авторската реплика в материал на атрактивния аутфит от живописното платно „РОЗОБЕРАЧКА“ на Иван Енчев – Видю, специален експонат от твърде атрактивната колекция на Художествена галерия Казанлък, би могъл да бъде аранжиран върху базисни, ежедневни дрехи на посетители на галерията във всички възрасти и размери.“

***
Иван Енчев Стефанов, който след години всички ще наричат Видю, се ражда на 9 март 1882 г. в Казанлък. Гимназиалното си образование получава в Държавното педагогическо училище в родния си град, където от детска възраст се включва в театралната дейност, развиваща се там. Интересът му към изкуството го отвежда през 1901 г. в Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия). В края на втория семестър на учебната 1905 – 1906 г. заминава за Мюнхен. Завръща се в България през 1908 г. Годината, в която ще нарисува картината „Розоберачка“. През 1920-те г. Видю е назначен за художник на Министерството на народното просвещение. Неговият житейски път приключва на 27 август 1936 г. в Бургас.
Той е от хората, без което трудно бихме си представили историята на казанлъшката галерия, защото през 1901 г., с изследователски дух и възрожденски плам, заедно с Петър Топузов поставят началото на Музея за старини и изкуства, а с него и началото на първата извънстолична художествена сбирка в страната. Видю е живописец, илюстратор, декоратор и карикатурист, артист и сценограф, археолог, етнограф, фолклорист и краевед, художествен критик, писател, общественик, читалищен деец. Допринася много за обогатяването и утвърждаването на колекцията на тогавашната картинна сбирка към музея, а днес Художествена галерия – Казанлък.

***
Картината „Розоберачка“ е рисувана през 1908 г., когато той е на 26 години, и е една от емблематичните картини в колекцията на казанлъшката галерия. Рисувана е с маслени бои върху платно и е с размери 98 х 72 см. Постъпва като дарение от родения също в Казанлък Михаил Тенев на 20 септември 1935 г., година преди Иван Енчев – Видю да напусне този свят.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram