Граждани питат кого обслужва местната власт и защо се строят гаражи на метър от входа им

С молба за публичност, след като не намират съдействие за назрели проблеми, пишат до редакцията ни граждани. Жители са на кооперация на бул. „Розова долина“ 10, близо до сградата на Община Казанлък. Под изпратения текст е протоколът, в който прозира конфликт на интереси при вземане на решението за строеж на няколко гаража по проект на арх. Недялков. Жалващите се твърдят, че нито един от възложителите не живее на посочения адрес. Апартамент в блока обаче имат родителите на съпругата на тогавашния главен архитект. Гражданите ще продължат да търсят отговор и разрешение на своите проблеми, произтичащи от строежа на гаражите, на метър от входа, вместо необходимите поне 3 метра отстояние от сградата. Има и ред други нарушения, посочва се в текста.

Болшинството от обитатели на кооперацията са на пенсионна възраст. Така и не са разбрали за намеренията да се строи, а проектът е от 2014 г. Научават за него, едва когато идват строителите. Изсечени са и защитени дървета.

Брокери признават, че заради „наврените“ в кооперацията гаражи, вероятно, евентуални продажби на жилищата ще са на занижени цени. Това също притеснява живущите в кооперацията. Най-обидното, според тях, е мълчанието на Община Казанлък, въпреки че е уведомена за проблемите.

Пълният текст на писмото с казуса на бул. „Розова долина“ 10:

Собственици сме на апартаменти в жилищен блок с три входа в гр. Казанлък на ул. „Розова долина“ 10. Блокът се намира на метри от сградата на Община Казанлък. Наскоро пред блока построиха гаражи 5 на брой, проекта на гаражите е арх. Недялков, изпълнител е арх. Калинков и двамата бивши архитекти на Община Казанлък.

Собственик на един от гаражите е самият арх. Недялков.

Никой от живущите не беше информиран, че започва строителство. Събудиха ни машини, изрязващи дървета и храсти.

В последствие от срещата ни с настоящия главен архитект разбираме, че земята е общинска и не е необходимо да бъдем оповестени – това те са направили в Държавен вестник.

Нямаме нищо против строежа, но си мислихме, че височината им ще бъде нормална,покривът им да излезе на кота нула пред входовете и с нищо да не се променя облика и гледката, пространството и свободното движение пред блока.

След построяването обаче гаражите се оказаха с височина 3 м и 60 см – така на практика 1 м и 70 см стена стърчи директно пред входовете ни. В резултат на тази огромна височина, ние не можем нито свободно да се движим пред входовете си, нито до да пренесем багаж или да се извърши товаро-разтоварна дейност, нито ако се наложи да спре кола на Бърза помощ. Оставена ни е пътека от 3-4 реда базалтови плочки, колкото да се доберем до апартаментите си. Отрязан е и парапет, който бе разположен по цялата дължина на предблоковото пространство за улеснение на възрастните и болни хора.

Строежът е изпълнен и така няма никакви улуци за оттичане на водата към входовете и в резултат при дъжд става езеро, когато се изпари водата плочките жабунясват, не ни се мисли какво ще е през зимата когато замръзне.

Поставени са по цялата дължина на строежа, непосредствено пред входовете, да стърчат опасни ламарини, които могат да срежат краката на всеки преминаващ. Гаражите закриват на практика почти цели първи етаж на блока и създава усещане, че все едно сме в капан.

От едната страна на гаражите проводници на ток строят необезопасени на повърхноста, предпоставка за потенциален инцидент.

Гаражите са толкова високи, че все едно в тях няма да се гарират коли, а кранове.

Подадохме жалба до отдел „Инвестиционен контрол и строителство“ на 13.05.2021г. Отговор на жалбата до ден днешен няма.

На 21.07.2021г. живущите се срещнахме с главния архитект, сега действащ, защото се заговори за строителство на още 3 гаража.

Оказа се, че проект и за тях има и ще се строи. На въпроса ни защо нямаме отговор на жалбата, ни отговориха, че са дали предписания на собствениците, но нали ние се жалим и ще настояваме за писмен отговор от проверката.

За да станат факт тези гаражи, бяха изсечени защитени дървета – големи орех и липа, високи колкото блока. Между тях ябълка, вишни, дрян и храсти. Липата беше премахната на другия ден, рано сутринта, след срещата ни с главния архитект.

Интересно ни е какво е мнението на ландшахния архитект.

Ако не се спре строителството на новите три гаража, пред вход „Б“ ще зейне ров, дълбок 2 метра и дълъг 8 метра (ориентировъчно), който щял да бъде обезопасен според архитекта. Ние също сме данъкоплатци и жители на тази община, кого обслужва местната власт? Колко спечели Общината от продажбата на това парче земя? Защо хора, неживеещи в нашия блок, строят гаражи пред нашите входове?

Смятаме, че така построените гаражи и тяхната височина и отстояване пречи на нормалното преминаване и движение пред входовете ни и подтиска нормалното ни съществуване. Теренът не позволява строителство с такава височина.

Молбата ни е:

1. Да се намали височината на 5-те гаража, както е редно и както са всички останали гаражи в района.

2. Да се отмени строежа на другите три гаража /при разкопаването им ще бъдат отново ударени главни проводници на ток и куп други връзки, както се случи при първия строеж/.

3. Да се отводни и обезопаси предблоковото пространство.

4. Да се премахне опасната ламарина на тротоара и възстанови парапета за възрастните хора.

С уважение: живущите на „Розова долина“ 10

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

9 thoughts on “Граждани питат кого обслужва местната власт и защо се строят гаражи на метър от входа им

  1. Където да барнеш все нали и ваши. Едни и същи на баницата.

  2. Кметицата ако е честна да излезе и каже: Подведоха ме, правят си сметки зад гърба ми…, Но как да каже като и тя в играта

  3. Обслужва тези от общината, които като за последно раздават облаги. Добре, че на хората им светна лампата и следващия път на изборите за кмет ще върнат кмета на старото му работно място да лъже децата в градината.

  4. Някой да излезе и поеме политическа отговорност за действията на служителите си ….., но това не е като да откриваш градинки и велоалеи. От километри си личи как е “ спазена“ процедурата в интерес на няколко човека. Чакаме отговор от общината…..

  5. Карчев цяло трасе за кабели прекарал пък вие за няколко гаража само сте недоволни. В гаражите няма много пари, а само мишоци ги строят….

  6. Баба Недялка да не подскача толкоз, че видиш ли вдигнала кръвното и няма да може да се порадва на архитектурните творения на палавника си. Смешници са цялата фамилия….

  7. Почва стоеж на гаражи на 30 м. северно от Парашута…..да се надяваме, че гърба на гаражите ще опре до входа на кмета, че да не им духа зимата.

  8. Само да попитам..за Франция събрахте, а сега и за Белгия ли събираме за жилище.

  9. Замитате безобразията, които сте сътворили в Общината. Кмета ще дава обяснение за работата на персонала си от мишоци. Кмете, бяхте и дойдохте като аслани, а ще си отидете като насрани. Това корупция ви била в кръвта.

Comments are closed.