Готвят мерки против ковид в област Стара Загора

В следващите два-три дни област Стара Загора ще навлезе в етап 2, характеризиращ се с епидемичен подем в разпространението на ковид и трайна тенденция за увеличаване на заетостта на болничните легла. Това прогнозираха специалисти от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града по време на онлайн заседание днес на Областния медицински съвет.

По предложение на експертите от РЗИ беше одобрено въвеждане на нови, по-строги противоепидемични мерки, ако областта навлезе във втория етап. Мерките ще включват носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности, свързани със струпване на хора. Мерките предвиждат още ограничаване на свижданията в лечебни заведения. Евентуалните нови мерки ще бъдат обявени със заповед на директора на РЗИ д-р Станимир Станков.

Към днешна дата заболеваемостта в областта е 386.47 на 100 000 души и продължава да се покачва. Най-много са диагностицираните болни в общините Стара Загора и Гълъбово, а най-малко – в община Николаево, съобщи д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекцията „Контрол на заразните болести“ в РЗИ.

За периода 1-31 юли в областта с ковид са диагностицирани 1657 души. От тях 112, или 6,75 на сто са хоспитализирани. Десет пациенти с ковид са починали. 

В момента в най-голямата областна болница – УМБАЛ „Проф. Киркович“, са настанени 51 пациенти с ковид, от които 10 са деца. Двама от възрастните пациенти са в тежко състояние. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram