„Гората на Боряна“ ни припомня за непримиримото момиче, опълчило се срещу местната власт

Северно от Казанлък от двете страни на реката се е запазила малка крайречна горичка. Едно момиче посвети последните години от живота си за опазването на тази гора.

„Гората на Боряна“ нарекоха сподвижници и почитатели на Боряна Алексиева това кътче от чудната природа в района след нейната безвременна смърт. В нейна памет те се грижат гората да служи за отдих и контакт с природата на жителите и гостите на града, макар не всеки път успяват да противостоят на бракониери и граждани с понижена отговорност към опазването на извънградските площи.

Боряна си замина от коварна болест в началото на 2020 г., но дотогава тя непримиримо се бореше за гората – сама почистваше терена, газеше в реката, за да отстрани затлачени боклуци, не се притесняваше да протестира с всички форми срещу властта, нехаеща за природата.

На 11 феврурари 2019 г. Боряна отново излезе на брожение срещу община Казанлък, сама. Настояваше за грижи за гората.

Сам войнът Боряна Алексиева искаше оставката на кмета на Казанлък Галина Стоянова за трети път за закононарушения при сеч в речно корито, разрешено от властимащата.

Боряна се включи и в протестите за забрана на движението на каруците по главни пътища. Изобщо беше борец и боец.

Година и половина време бяха нужни, докато в средата на август 2021 г. екоминистърът обявяви Борянината гора за защитена местност. От възникването на идеята, теренните проучвания, събирането на данни и информация, подготвяне и внасяне на предложението, провеждане на законовите процедури, Боряна Алексиева бе главната причина и двигател да остане и да я има тази гора.

Да си спомним за Боряна! И да пазим не само „Гората на Боряна“!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram