Главчев иска конкретни идеи за бъдещето на монумента на Бузлуджа

На министъра на културата и на областния управител на Стара Загора ще бъде възложено да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Това каза премиерът в служебния кабинет Димитър Главчев по време на парламентарния контрол.

Главчев покани в бъдещите обсъждания да участват и представители на БСП.

Въпросът за монумента беше поставен от старозагорския депутат Георги Гьоков от парламентарната група на БСП.
Към момента сградата е без покрив, липсват големите елипсовидни прозорци, опасни са отворените подземни етажи, които са на няколко нива, посочи Главчев. По думите му досега са осъществени два проекта – за поставяне на дървени навес, през 2019 г., финансирано от американска фондация, както и за консервиране, финансирано от Министерството на културата. Към момента монументът се охранява от МВР, посочи още Димитър Главчев.

„По отношение на бъдещите намерения на правителството относно монумента е възложено на министъра на културата и на областния управител представяне на конкретни идейни концепции, като предлагам в обсъждането им да участва и представители на „БСП за България“, каза служебният премиер.

Георги Гьоков призова служебния кабинет да не предприемат неразумни действия, които биха попречили на едно бъдещо възстановяване на монумента.

„Запазването на сградата, заради нейната уникалност и възможностите, които тя предлага за развитието на туризма, ако щете и заради паметта на българите, е задължителна. Разбира се, от вас като министър председател на служебно правителство няма как да искаме да представите визия как да се спрат разрушителните процеси, да се обезопаси и да се отвори за посетители, което сега е абсолютно забранено. Но очакваме Вие, министерство на културата и областната управа на Стара Загора да не предприемат неразумни действия, които биха попречили на едно бъдещо възстановяване на монумента.“, заяви народният представител от БСП.

Димитър Главчев добави, че охраната на паметника продължава да се осъществява от служители на полицията, въпреки че той не е част от парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.


 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *