В 1 брой на 100-годишното сп.“Кула“: „Други по-смели, по-завършени и добри след нас ще подхванат делото“

„Идеята за издаването на списание „Кула“ се оформя след продължителна размяна на мнения между членовете на Ученолюбива дружина „Искра“, и от идея то се превръща в обща цел на Никола Загоров, Димитър Йовчев, Христо Бояджиев, Петко Хр. Стайнов и Стефан Енински, като в дома на последния се помещава и адреса на малкия редакционен комитет. На една от тези читалищни сбирки местните интелектуалци вземат решение списанието да носи името „Кула“. Те се спират на него вероятно защото това име поражда многопластови културни значениа: ако в историко-етнографски план, отпраща към спомена за реално съществувала римска кула в центъра на старата Куленска махала, то преосмислено, това име може да бъде видяно като словния културен стожер на града и като своеобразен символ на неговата жива памет. В този смисъл поетът Никола Загоров неслучайно се обръща към художника Иван Милев с молба да създаде лицето на списанието“, пише в статията си „Прозорец във времето“ Деница Астахова, която специализира в областта на литературата и културата. Статията е публикувана в юбилейния брой на списание „Кула“ по повод 100-годишнината на изданието.

Докторантката по теория на литературата към катедрата Методика на езиковото и литературното обучение и литертурознание на ВТУ разкрива в статията, която е и уводна в юбилейния брой, че излизането на сп.“Кула“ през 1923 г. е смел опит на редколегията му да извика размисъл в градската общественост на Казанлък.

„Кула“ идва да запълни нуждата от периодично списание, което ще „изниса постепенно и критично оригиналната битова и художествена правда“ и ще се вглежда в „по-самобитните и значителни линии от общокултурния облик на провинцията“.

Материалът на Астахова изобилства от интересни факти за списанието, които се публикуват за първи път. Сред тях е безапелационното спиране на списанието през същата негова първа година – голяма част от материалите остават непубликувани, не е уважена декларацията на авгорите, че „Кула“ се разграничава от политическите пристрастия.

„След спирането на списанието думите от програмната статия влизат в нов контекст и започват да звучат пророчески: „Ако не успеем, не само в нас ще бъде вината /…/други по-смели, по-завършени и добри след нас ще подхванат делото“, посочва Деница Астахова.

Нейният научен доклад за 100-годишната история на казанлъшкото списание за литература и изкуство „Кула“ ще бъде изнесен тази вечер от 17:30 часа в Музей „Чудомир“. Тогава е и официалното отбелязване на вековното съществуване на списанието, което е едно от малкото оцелели.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram