В Шипка вече са готови да посрещнат Богоявление

За поредна година смели момци ще нагазят в ледените води за спасяване на Богоявленския кръст. Традиционният ритуал под патронажа на Кметство Шипка ще се състои в ранните часове на Йордановден на ново място, под моста на „Селската река“ по пътя към Храм „Рождество Христово“. Инициативен комитет начело с братята Антон и Георги Синеви и приятели подготвиха мястото на събитието за временното забентване и обезопасяване на коритото на реката. Младежи от гр. Шипка – Спиро Димитров, Павлин Рашев и Денислав Христов освежиха съоръженията с цветовете на трибагреника и подготвиха място за Богоявленския огън, разказва кметът Василка Панайотова.

Всички желаещи да се включат в празника трябва да направят своята заявка в Кметството до 04.01.2024 г. /четвъртък/, като спазват реда и вече утвърдената традиция за участие. Задължително е да бъдат облечени с народни носии и да е заучен текстът на песента „Пеньо Черньоолу“ , превърнала се в химн на Богоявленския ритуал в гр. Шипка.

На 5 януари, петък, от 19,30 ч. ще се състои вечер на „Шипченските войводи“ в клуба на гр. Шипка. На Йордановден, 6 януари, събота, от 06. 30ч. Литийното шествие ще потегли от храма „Успение Богородично“. По пътя си участниците ще поднесат цветя и венци на паметника пред къщата на известния шипченски хайдутин Пеньо Черньоолу, който е патрон на “ Шипченските войводи“.

От 07:30 ч. е спасяването на Богоявленския кръст на старата „Селска река“ на ул. Стефан Орешков“, западно от къща- музей „Чирпанлиевата къща“.

Историческа забележителност за гр. Шипка е мостът над р. „Селската река „, построен специално през 1902 г. , за да преминат през него 17-те камбани за Шипченския манастир „Рождество Христово“ . Най-голямата от тях, тежаща близо 12 тона, била пренесена с животинска тяга и помощта на много доброволци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram