Виртуози събират таланти в „Академия Роза“ (видео)

Макар и още в младенческа възраст, третото издание на „Академия Роза“ вече е звездно събитие не само за Долината на розите и тракийските владетели, а и за страната.

Тази година към Академията се присъедини и виртуозният ни цигулар, професорът във Висшата национална консерватория за музика и танц в Парижмаестро Светлин Русев, от когото млади български музикални надежди от цяла България имаха възможност да почерпят от изкусното му владеене на инструмента и вещина.

За трета година артистичен директор на Академията е харизматичният диригент маестро Максим Ешкенази, който дирижира Оркестър Pacific Symphony в САЩ.

И двамата виртуози дойдоха край Шипка от чужбина, за да подкрепят развитието и изявите на млади хора, посветили таланта си на класическата музика.

Увеличава се и броят на инструменталистите, които имат възможност за поредица от майсторски класове с двамата маестро. Тази година след прослушване са избрани 33-ма млади музиканти, посочи Пламен Николов, председател на Фондация „Академия Роза“.

От 8 до 17 август 2023 г. момчета и момичета от музикални училища в страната и чужбина имаха възможност да свирят подбрани класически произведения под ръководството на маестро Максим Ешкенази. По време на престоя си в музикалната академия те бяха напътствани от именити музиканти и педагози от Щатскапеле-Берлин, Софийска и Варненска филхармония.

Съвместната работа на участниците и менторите в Академията завършва с концерти пред широка публика със свободен вход. Традиционно концертите се провеждат в Шипка и  Казанлък, а тази година за първи път Академията ще изнесе концерт и в Епископската базилика в Пловдив.

Програмата за концертните дни включва увертюра „Кориолан“ оп. 62 от Лудвиг ван Бетовен, концерт за цигулка и оркестър от Ф. Менделсон в ми минор, солист Светлин Русев и Симфония №8 от Лудвиг ван Бетовен.

15 август – гр. Шипка, Централен площад от 20:00 ч.

16 август – гр. Казанлък, парк „Розариум“ от 20:00 ч.

17 август – гр. Пловдив, Епископската Базилика на Филипопол от 17:00 ч.

Организатор на Лятната музикална академия е Фондация „Академия Роза“, създадена от Пламен Николов – генерален директор на дестилерии за етерични масла „Есетере България“ и „Тера Роза“.

Мисията на „Академия Роза“ е да даде шанс за изява пред публика на млади музиканти от страната и чужбина, да популяризира класическата музика и да я направи достъпна за хората в по-малките градове и да поощри развитието на културния туризъм в Шипка и Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram