Благодатният огън дойде у нас след 2-годишно прекъсване

Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. 

„Христовото Възкресение е фундаментът на нашата спасителна вяра. Върху него се основава нашата светла и от нищо непомрачима надежда. А нашата вяра и надежда намират осъществяването си и се проявяват по най-добрия начин в любовта, на която пръв Христос ни научи“, се казва в патриаршеското и синодално пасхално послание, което бе прочетено от църковния амвон.

Нека в деня на Христовото Възкресение, прославяйки победата над смъртта и тържеството на живота, да отправим още по-усърдни молитви към Всеподателя за всички, чийто живот е бил отнет във война или при друго злощастие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани, и да придружим молитвите си с дела на милосърдие и добротворство, на онази съвършена любов, която води до славата на Кръста и светлината на Възкресението, призовава още посланието.

На богослужението присъстваха президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, служебнивт премиер Гълъб Донев и други. В храма бяха дошли и много вярващи.

Припомняме, че в събота благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим точно в 14.54 ч. на Велика Събота. Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III по начин, непроменен от 15-и век.

Кивиуклията – параклис в центъра на храма, в който се намира Гроба Господен, е центърът на церемонията.

Благодатният огън пристигна в България. Българската делегация кацна на летище София с правителствения самолет „Фалкон“ около 19.30 ч., съобщиха от пресцентъра на Старозагорската митрополия.

Водената от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан българска делегация, изпратена до Божи гроб в Йерусалим, беше посрещната от духовници от цялата страна, сред които викарният епископ на Софийска митрополия Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, секретарят на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим и други.

Свещеният огън идва у нас след 2-годишно прекъсване.Българската делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан пристигна по-рано днес в Йерусалим и първа взе от Благодатния огън.

На летището в София чакаха духовници от епархиите в страната, за да вземат частица от свещения огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Фнерът със свещения огън ще бъде изнесен от параклиса към 23:40 ч. и с литийно шествие ще бъде пренесен в катедралата „Св. Александър Невски“. Там се очаква празничното Пасхално богослужение, което ще се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Снимка 614565

Източник: БГНЕС

Православната църква почете вчета Велика събота, която е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресение Христово – Великден.

Това бе последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram