Бедо припомни със снимки за Фото–клуба преди 26 години

Казанлъшкият ф.х. Бедрос Азинян публикува снимки, с които припомни тържеството по случай 35-та годишнина на Фото–клуб „Искра“ през 1998 г. За тези години през школата на клуба са са преминали 204 фотографа от различни поколения. Тържеството е в Къщата на фотографа, както бе популярна.

На кадрите се виждат местни творци и гости от Стара Загора и столицата. Те са запечатали и доайена на местната фотография ф.х. Артин Азинян, който ни напусна през 2005 г., както и нелепо отишлите си талантливи Георги Димов и Драгомир Запрянов. Снимките пазят образа и на отлетелия без време Васил Самарски, тогава председател на НЧ „Искра“.

Около 25 човека, сред които творци и партийци от онова време, подписват акта на учредяване на Фото-клуба на 4 април 1963 г. Основател и първи художествен ръководител на Кино-фото-клуб „Искра“ е ф.х. Артин Азинян, заслужил „Искрист“, управител на ДП „Фотография“ – клон Казанлък, член на клуба на фотодейците в България.

Казанлъшкият клуб е един от първите у нас. Писателят Чудомир е сред основателите на първото организирано казанлъшко кино и фото-движение. В Учредителния протокол на местния Кино-фото клуб към Образцово народно читалище „Искра“ той фигурира с подпис под №3 в списъка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *