„Ахинора“ носи тайна в Рим /видео/

Прочутата картина на Иван Милев е реставрирана с лепило от водорасли, което се използва в кулинариятаза приготвянето на суши и специална гума

По материалите, които са използвали художниците, може да се съди за тяхното финансово състояние, разказва реставраторът Кристина Белева, почистила и възстановила картината „Ахинора“ на Иван Милев. Тя твърди и че реставраторите могат да правят заключения и за това какъв е характерът на твореца.

„Наистина е много вълнуващо, когато стоиш лице в лице с „Ахинора“, само двете. Малко хора могат да се похвалят с такова изживяване“, споделя Белчева, в чиито професионални ръце бе поверена картината на Иван Милев за реставрация.

През годините от създаването й „Ахинора“ е реставрирана няколко пъти, уточни директорът на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров. /на снимката/. Произведението е едно от 20-те в изложбата, която ще бъде открита в Рим на 17 март в Българския културен център. Експозицията е от творби на Милев от фонда на Художествена галерия-Казанлък и се организира в италианската столица по повод 125 години от рождението на художника.

Кристина Белчева разказва и за процеса по реставрирането на творбата и материалите, използвани за целта.   Зеленооката красавица, около чийто неясен прототип все още се носят легенди, ще замине за Рим, носейки своя тайна. В лявото око на Ахинора има малка дупчица, почти незабележима за публиката, но Белчева решава да не я поправя и оставя дефекта, получен през времето, за да запази автентичността на образа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram