Армията в човешка сила ни показва Вяра Йовева

Бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, поздрави в навечерието на 8 март първата жена фотограф в Министерството на отбраната Вяра Йовева, чиято изложба „Хиляди лица – една армия“ беше открита снощи в Музея на фотографията в Казанлък.

Портретна фотография на български военнослужещи, учения, церемонии и ритуали са показани през обектива на Йовева, която успява да улови мига и да пресъздаде събитията в един кадър човешка емоции.

Идеята е да покажа най-хубавото, действителността и хората в Българската армия. Най-лесно е да снимаш техниката, оръдието, как се стреля – атрактивното. Обаче зад тези машини стоят хора, а аз искам да ги покажа и чрез моите снимки да разкажа техния живот. Искам да мотивирам българските войници, защото те са всеотдайни, отдадени са на родината и гордо носят пагона“, споделя авторката, която вече десета година работи по проекта да покаже армията в човешка сила.

Страстта й към фотографията се заражда случайно – след един подарен фотоапарат. Въпреки това Вяра намира в тази професия смисъла на живота си. Според нея най-важното за фотографа, въпреки тежестта на близо десеткилограмовата му чанта, е да остане незабелязан, но да улови мига с мерника на обектива си:

„Трябва да чакаш, да дебнеш. Всяка усмивка, поглед или жест – трябва да го очакваш и да мислиш един ход напред.”

СНИМКИ: Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram