Халил Летифов отново пита министъра за кръговото кръстовище Крън – Хаджидимитрово

Още на 11 февруари 2022 г. по реда за парламентарен контрол казанлъшкият депутат от ДПС Халил Летифов задава въпрос към тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов относно изграждането на кръгово кръстовище и обезопасяване на участъка на път I-5 Казанлък – Шипка на кръстовището между град Крън и село Хаджидимитрово.
Основната цел на въпроса е да се набележат мерки за гарантиране живота и безопасността на всички участници в движението и необходимостта от изграждането и обезопасяването чрез кръгово кръстовище, което да регулира движението и да намали пътните инциденти до минимум в този участък.
На въпроса на Халил Летифов министърът отговаря, че Областно пътно управление – Стара Загора планира да извърши преброяване на преминаващите по всички направления превозни средства на път I-5 Казанлък – околовръстният път Стара Загора – Средец при кръстовището между Крън и с. Хаджидимитрово, като въз основа на това ще бъде направен анализ дали кръстовището отговаря на посочените разпоредби за реконструкция в кръгово и на тази база ще се извърши техническо
проектиране през 2023 г. за цялостен ремонт на пътя през 2025 г., като в бъдещата проектна разработка ще се предвидят „дейности за повишаване на безопасността на движение по целия участък“ .

Относно пътните инциденти на кръстовището в отговора е посочено, че то е идентифицирано като участък с концентрация на ПТП за 2019 г. През 2020 г. е направен оглед от експерти по пътна безопасност към агенцията и на база получените от МВР данни за настъпилите произшествия е
изведена хипотезата, че евентуалната причина за тях е движението с несъобразена скорост с пътните условия, шофиране със скорост по-висока от разрешената и неспазване на дистанция.
През последните дни стотици жители на град Шипка и на други населени места в община Казанлък се събраха на мирен протест на кръстовището на главния път на изхода от прохода Шипка до пътя от град Шипка за село Шейново. Повод е тежката катастрофа от 25 август, при която 20 годишната Сибел изгуби живота си. Исканията на хората са за спешни мерки за обезопасяване на кръстовището от страна на „Агенция пътна инфраструктура“.
От местната власт припомнят, че в продължение на години са подавали сигнали до АПИ, включително и след последния инцидент, но до този момент резултат няма. Предстои да бъде направена подписка от жители на населените места в района с искания да бъдат предприети мерки за обезопасяване на това кръстовище, както и на кръстовището на главния път I-5 с пътя между град Крън и село Хаджидимитрово.

В тази връзка Халил Летифов отново постави въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството и очаква отговори: какви са резултатите от извършеното преброяване на преминаващите по всички направления превозни средства на път I-5 Казанлък – о. п. Стара Загора –
Средец при кръстовищата между гр. Шипка и с. Шейново и гр. Крън и с.
Хаджидимитрово? На какъв етап е изработването на техническия проект и какви са
предприетите мерки за повишаване на пътната безопасност в района и в какви срокове?

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram