Първият стипендиант на Фондация „Васил Самарски“ ще получи чека си в НАТФИЗ

Идния понеделник, 21 ноември, Управителният съвет на Фондация „Васил Самарски“ ще връчи учредената през тази година стипендия на първия си стипендиант.

Зорница Кюркчиева ще получи стипендията си от 18.00 ч. на Сцена 47 на НАТФИЗ в присъствието на състудентите си, преподавателите и декана на Факултет „Сценични изкуства“ проф. д-р Пенко Господинов.

Младата актриса е второкурсничка във НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и е от класа на проф. Пламен Марков. Тя е първият стипендиант на Фондацията, избран от жури след проведен конкурс. Талантливата студентка от специалността „Актьорство за драматичен театър“ ще получи чек с 2 000 лева.

Тя участва в конкурса на Фондацията с два материала: „Лодка в гората“ на Николай Хайтов и „Сцени от един семеен живот“ на Ингмар Бергман.

Стипендията бе учредена през месец май тази година и ще бъде ежегодна. Всяка година носителят й ще бъде обявяван на 4 ноември – рожденият ден на патрона на Фондацията Васил Самарски
Със стипендията на името на основателя на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ Фондацията цели да подпомогне финансово развитието на творческия потенциал на студенти и да съдейства за развитието на новото поколение в театралното изкуство.

Средствата за стипендията, както и за дейността на Фондацията са осигурени от дарители, чрез платформата „Приятели на Фондация „Васил Самарски“ на сайта на НПО и събитие по фондонабиране, провело се на 11 май тази година, в което се включиха хора от Казанлък и няколко други града.

Васил Самарски е създател и пръв директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък.
Фондацията на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски бе учредена с идеята създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията.
Фондация „Васил Самарски“ е официално регистрирана на 3 ноември 2021 г. в негова памет само няколко месеца след 19 май, когато ковид прекъсна живота му едва на 51-годишна възраст. Фондацията се фокусира върху подкрепата на таланти от сценичните изкуства, както и осъществяване на културни проекти.
Мотото на Фондацията е „Паля светлината за теб“ – извадка от последния пост във Фейсбук на Васил Самарски от нощта срещу Великден миналата година.

На снимката: Зорвица Кюркчиева Снимка: Фондация „Васил Самарски“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram