Показаха първата наша концептуална творба

„Олтар“ на Иван Пенков е първата българска концептуална творба, твърди изкуствоведът Красимир Илиев от СГХГ. Според специалиста по изкуствознание произведението е създадено специално с концепцията иконата да се вижда за сметка на свещеника.

Гост-лекторът Илиев показа творбата тази събота в Художествена галерия, Казанлък по време на беседата си „125 години от рождението на Иван Пенков“. Срещата с казанлъшката публика бе част от Лекционния цикъл „История на изкуството за всички“ от Платформата „Събота в Галерията“, стартирала наскоро по инициатива на новия директор на културния институт д-р Пламен Петров.

По време на презентацията Красимир Илиев представи своя поглед върху художественото наследство на Иван Пенков и отдели време на ироничната закачка на художника, „срязал“ окото на Мадоната под разпятието, както и на друга Дева Мария от друго произведение. Картината с разпятието и „срязаната“ светица е рисувана две години преди премиерата на култовия филм „Андалуското куче“ на Салвадор Дали и Луис Бунюел.

Стана ясно още от лекцията и че художествената „заигравка“ на маестрото с духовенството и религиозната тематика има своята неподражаема специфика. Нарисувал е свещеник с приведена глава, а зад него залязващо слънце, което малко по-рано е било в зенита си, образувайки ореол на духовника.

Друг сюжет е уморен монах, приседнал присвит в подстъпите на пуст манастир.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram