Пашев: Оригиналите на тракийските ценности ежегодно ще идват в Казанлък

Всяка година по време на Тракийските празници в Казанлък да се организира изложба на всички оригинали на тракийските ценности, открити в Долината на тракийските владетели, за това се водят преговори между Историческия музей „Искра“ и Националния исторически музей.

За преговорите, които са в заключителна фаза, съобщи председателят на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общинския съвет на Казанлък Димитър Пашев (на снимката) по време на откриването на изложбата с непоказвани артефакти, открити по време на експедициите на проф. Георги Китов в Долината.

Пашев, който е съветник от „Възраждане“ разкри, че преговорите се водят от няколко месеца и са по инициатива на служител на казанлъшкия музей.

Народен представител от „Възраждане“ се обърнал към министъра на културата, който от своя страна съдействал за старта на преговорите, отбеляза Пашев и изрази надежда в техния скорошен и успешен край.

Кметът Галина Стоянова съобщи, че е в подготовка проект за разширяване на трезора на музея и респективно на експозицията. Тя сподели, че амбицията на Общината и на музея е завинаги да бъдат върнати в Казанлък оригиналите на златната маска на Терес и бронзовата глава на Севт III, открити през 2004 г. от проф. Китов в могилата „Светицата“ и „Голяма Косматка“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram