Задържаха ало измамник с удари за над 30 бона

В рамките на 10 дни – от 19 до 31 март, в ОДМВР – Стара Загора са регистрирани три случая на измамени хора по телефона,, разкриха на брифинг шефът на директията ст.комисар Лазар Христов и районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова. Задържан е извършителят на ало измами в размер на над 30 хиляди лева, като в по-голямата си част от ударите е правил сред възрастни хора.

Задържаният е криминално проявен. Действал е по схема за „помощ за близък и залавяне на тел измамници“. Мъжът е бил нает да извършва куриерска дейност.

Едната пострадала жена е дала над 10 хиляди лева, в друг случай измамниците са се представяли се за близки от чужбина, като са мамели, че е веобходима сума с цел закупуване на имот. По схемата следвало второ обаждане, че парите ги взели телефонни измамници и е необходима нова сума за залавянето им.

Мъжът, който е задържан, е бил хванали, докато броял пари от жертвите. 17 хиляди ще бъдат върнати на излъганите.

Директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Лазар Христов уточни, че на територията на всяко от районните управления са изготвени работни карти. Провеждани са беседи с възрастни хора, кметове на населени места, представители на пенсионерски клубове, на куриерски фирми и др. с цел превенция.

Старши комисар Христов призова в случай на съмнение, хората незабавно да сигнализират полицията.

Административният ръководител на Районна прокуратура-Стара Загора Таня Димитрова разясни, че измамите са били реализирани, като възрастните хора са били въведени в заблуждение, че оказват помощ на свои близки и съдействат на полицейски служители.

Бъдете бдителни и не се поддавайте на телефонни измами!

Жертви стават основно възрастните хора – предупредете близките си, обяснете да не дават пари на непознати под никакъв предлог

МВР препоръчва: Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

Основните „сценарии”, използвани от измамниците са „съдействие при провеждане на полицейска операция“, съдействие на близък/роднина“.

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н.;

Не се доверявайте на непознати хора;

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.;

Ако имате съмнение, че сте попаднали на измамливо обаждане, затворете телефона, оставете го настрани и потърсете помощ от друг апарат, на ваш съсед, близък или роднина.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или директно в подразделение на полицията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram