Журналистът Ваньо Стоилов представя в Казанлък втората си книга „Сплав човешка“

Премиерата на втората книгата „Сплав човешка“ на журналиста Ваньо Стоилов в Казанлък е тази вечер от 17:30 часа в Музей „Чудомир“. Книгата ще представи директорът на Историческия музей „Искра“ д-р Момчил Маринов.

Авторът, който е кореспондент на „24 часа“ в Стара Загора, споделя, че тя е посветена на темата за необявената гражданска война в България, която се вихри от 1918 г. насам, както и че е крайно време за единение на българската нация и помирение в обществото ни.

След премиерата на „Сплав човешка“ в Града на розите, тя ще има и столично представяне от проф. Искра Баева пред публиката в Съюза на българските журналисти. Първи се запознаха с книгата старозагорци на 23 март, където представянето мина при пълна зала в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“.

В „Сплав човешка“ съм събрал не най-драстичните разкази, с каквито е пълна българската история, а тези, с чиито герои се сблъсках по време на работата ми като журналист. Заглавието идва от едно стихотворение на Васил Узунов, най-дългогодишният политически затворник у нас след 1944 г. Писано е зад решетките в Стара Загора, а авторът пита от каква сплав е изграден човекът, за да изтърпи това, което другите хора му причиняват. В нашия случай – това, което едни българи, причиняват на други“, доверява авторът.

Ваньо Стоилов за своите 44 години в активната журналистика – 4 студентски и 40 на трудов договор в най-големите български вестници – „Работническо дело“, „Дума“ и „24 часа“, се е научил да бъде в точното време на точното място. Бързо се ориентира във всяка една ситуацията и може да я анализира. Прави го с внимание и емпатия. Разказва увлекателно и признава, че „животът на един кореспондент на централна медия в страната е всичко друго, но не и скука. Защото там, където живеят хора, винаги се случва нещо, а събитията нямат почивен ден. Отгоре на всичко кореспондентът трябва и да е специалист по всичко“. 

„Сплав човешка“ е втората книга на Ваньо Стоилов, първата му „Милиони стъпала към Бога“ излезе през 2018 г., а две години след това авторът бе награден от СБЖ в навечерието на Деня на народните будители.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram