Д-р Гавазов: Инвестицията в болницата в Радунци ще ни надживее, за да остане за поколенията (видео)

„Устойчива във времето, инвестицията, която сега ще бъде направена в болницата в Радунци, ще ни надживее и ще е нашият принос към бъдещите поколения“, заяви кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов на пресконференция днес, посветена на възстановяването на бившата белодробна болница в старопланинското селище Радунци.

Някогашното лечебно заведение, обявено в несъстоятелност през 2015 г. и тънещо в разруха от години, бе купено на търг от предприемача Георги Керанов през май тази година. Керанов е председател на инвестиционния фонд, който ще възкреси и върне славата на болницата. Той обясни пред журналистите, че инвестицията е дългосрочна, а намеренията са основната дейност на бившия диспансер да бъде запазена, но и допълнена с нови и модерни форми на лечение, рехабилитация и превенция на здравето.

Застроената площ на болничния корпус е 15 дка, голямата част са спомагателни помещения – почти 4 дка, тъй като някога там поради дългия престой на пациентите са се извършвали различни обучения и са налични няколко учебни зали. Керанов е придобил и още 15 спомагателни сгради към основната. Специализираната болница за белодробни болести е открита през далечната 1955 г., а мястото е избрано неслучайно – там е най-чистият въздух на Балканския полуостров.

Д-р Гавазов уточни, че земята под болницата от 58 дка е на Община Мъглиж, актувана е неотдавна, тъй като е била държавна. Кметът ще предложи на Общинския съвет в Мъглиж тя да бъде продадена на инвестиционния фонд, за да може предприемачите спокойно да обновят и прилежащите площи, нужни за паркинги и подходи.

Георги Керанов потвърди, че е започнало разчистване във вътрешността на сградата, част от покрива е премахната, а най-вероятно през март идната година ще стартира обследването и заснемането на корпуса, необходимо за препроектирането. Досега са вложени близо 1 200 000 лева, оптимистичните планове са три години да отнеме подготовката за пълната промяна на болницата. Тя ще има и луксозна част, а реакционната част на един посетител ще бъде 50 кв.м, според Георги Керанов. Той предвижда базата да съдържа до 350 легла.

„Община Мъглиж няма общинска болница. Спешният ни център е морално и физически остарял и в момента е само един придатък към личните лекари. Най-тъжното е, че модерна апаратура, купена с европейски средства, стои на склад в мазето. Възстановяването на болницата е не само много сериозна инвестиция за Община Мъглиж, но по размаха си – и за България“, подчерта д-р Душо Гавазов.

Той посочи, че единствено в болницата в Радунци е имало отделение по костно-ставна туберкулоза. Такова няма и до днес у нас. Общината е ремонтирала своята част от пътната инфраструктура до Радунци, но останалите около 5 км са от републиканската пътна мрежа. Д-р Гавазов призова държавата да се намеси, за да бъде реновиран този участък.

„На опортюнистите в социалните мрежи искам да кажа, че въпреки тяхното недоверие е факт възстановяването на банския комплекс с култовата сграда в село Ягода и за година са обслужени над 60 000 посетители. Факт е ремонтът на Мъглижкия манастир и на църквата „Свети Димитър“. Работим по проекти за селските райони и въпреки спекулациите имаме резултати. Тези, които роптаеха, че сградата се руши, сега роптаят срещу инвестиционния проект. Но въпреки редицата административни пречки, успяхме да стартираме инвестиционния проект“, сподели още д-р Гавазов.

Той посочи и че в синхрон с инвеститорите ще търсят донорски програми за реконструкция на инфраструктурата, както и всички възможности за превръщането на болницата в Радунци във водещо заведение за лечение и долекуване у нас.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram