Блокират Подбалканския път заради готвената инсталация за формалин край Горно Сахране

Жители Павелбанско и Казанлъшко насрочиха за тази неделя протест срещу инвестиционното намерение на фирмата “Кастамону България” за изграждане на инсталация за производство на формалин и произвеждане на смоли, необходими при дървообработването за изработката на плоскости.
В неделя, 19 февруари, от 12:00 ч. хората ще протестират на Подбалканския път разклона за павелбанското село Долно Сахране, става ясно от събитие, популяризирано във Фейсбук от Инициативния комитет „България за чиста Розова долина“.

От няколко дни в част от селата е организирана подписка срещу инвестиционното намерение на „Кастамону“ , а през следващата седмица подписи ще се събират във всички населени места, информират още от Инициативния комитет „България за чиста Розова долина“. Срокът за събиране на подписи е два месеца.

Експертен екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора одобри Доклад за оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) относно инвестиционното намерение на фирмата за дървообработка да разшири и модернизира  действащата инсталация за производство на формалин и смоли, необходими за производствения процес на плочи от дървесни частици.

Хората обаче са непримирими и продължават да протестират срещу намерението на холдинга да удвои производството на смоли, което да достигне до 88 000 т. годишно, а също така срещу въвеждането на нов вид производство на формалин с годишно производство 60 000 т.

„Ежедневно в атмосферата ще бъдат изхвърляни нови видове вредни емисии, които според инвеститора не са вредни за здравето на хората, но ние смятаме, че бизнес е важно да се прави, но този бизнес да е в полза на хората и околната среда! Борбата продължава! Длъжни сме пред нашите деца и внуци!“, заявяват от Инициативния комитет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram