Борисов: Ако е необходимо – правото ни на вето в ЕС ще бъде използвано

„Няма да позволим България да бъде заобикаляна и правото ни на вето ще бъде използвано. Когато лоялно застанахме зад Украйна, както целият ЕС реши, ние знаехме какво губим, но слагахме отпред морала, честността и общоевропейските норми. Затова сте длъжни да ни го върнете.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на кръгла маса с участието на представители от ЕК и различни инвеститори във връзка с газов хъб „Балкан”. Премиерът отбеляза, че подходът за изпълнението на подобни проекти е успешен и страната ни вече е получила подкрепа от Европа за „Балкан”.

Борисов посочи, че не трябва държавата ни да бъде лишавана от възможността да се възползва от геополитическото си положение в сферата на енергетиката, а в същото време да поема негативи заради мигрантската криза.

Той допълни, че с „Балкан” България предлага работещ проект, който би бил полезен както за страната ни, така и за Европа и нейната диверсификация. „Ние винаги сме били за общоевропейско решение – всяка държава да има принос и газопреносните ни системи да бъдат така свързани, че да са конкуретоспособни. Но в същото време няма да позволим държавата ни да бъде изключена от газопреносната система и да се превърне в клиент”, каза Борисов.

Министър-председателят заяви категорично, че в преговорите за бъдещите енергийни проекти трябва да участва представител на ЕК, за да се гарантира изпълнението им при спазването на всички европейски норми.

Борисов посочи, че само до преди шест месеца идеята за газоразпределителния център е звучала като хипотеза. „Много от вас си мислеха, че надали ще дойде времето, в което по този начин, в България, на такова експертно ниво в присъствието на компании от Европа, САЩ, Турция, Русия, ще говорим за реалните проблеми в този сектор”, допълни  Борисов.

„Европейският газов хъб „Балкан“ е проектиран като обединяващ център на много партньори. Той не изключва нито един от вече съществуващите проекти“, заяви по време на конференцията вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. По думите му газовият хъб ще даде физическа и инфраструктурна възможност за конкурентен сблъсък между различни доставчици, а оттам и най-добра цена. „Разсъждаваме не само на ниво България, а и на всички съседни страни“, допълни Дончев.

По време на събитието генералният директор на ГД „Енергетика“ към ЕК Доминик Ристори заяви подкрепата на комисията към инициативата на българското правителство. „ Отчитаме политическата воля за напредъка по изграждането на интерконекторите със съседните страни, ролята на България за Южния газов коридор. Вашият подход е правилен – да се спазва европейското законодателство, за да се постигне диверсификация и сигурност на газовите доставки“, допълни Ристори. Според Клаус-Дотер Борхард, директор на „Вътрешен енергиен пазар”, Генерална дирекция „Енергетика”, концепцията за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ има не само енергийно измерение, а и икономическо и социално – изграждането на хъба ще гарантира ниски цени на природния газ и разкриване на работни места. „Ако привлечем по-значими количества природен газ, „Балкан“ ще е конкурентен на съществуващите хъбове в Германия, Австрия и Холандия”, допълни Борхард.

Във връзка с провеждащата се кръгла маса министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че целта е да се привлекат инвеститори. „50% от собствеността на капитала от проектната компания за газовия хъб ще останат в „Булгартрансгаз“, посочи Петкова.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram