Фиде майстор Драганова-майстор на спорта в световен мащаб!

Пловдив е домакин на „ 3-то Европейско първенство  по шахмат за сеньори”, в което право на участие имат мъже над 60 години и жени над 50 години с участието на 20 гросмайстори и над 30 международни майстори. Шампионатът е в Новотел „Пловдив”, в залите „Москва” и „Париж”. Общият награден фонд е 12 000 евро. В стартовия лист в групата на треньорката на Шахклуб”Казанлък’21” имаше общо 11 дами със звания в древната игра /от 19 състезателки от Естония, Грузия, Израел, Литва, Русия и България/. Драганова в своя дебют на еврофинали бе поставена под номер 14 с рейтинг/ЕЛО 1999/. На 20 и 21 март са партиите в ускорения шахмат.

В социалните мрежи Драганова написа от „Града на тепетата“/копираме части от споделеното/:

„Поздрави от Европейското! 🙂 За мен първенството приключи след 8-ия кръг, защото  компютърът реши, да почивам. Получавам точка и чакам резултатите на другите, и крайното класиране. Очаквам да съм около 10-тото място. Мисля, че вече можем, да се поздравим и с новата европейска шампионка, която е българка и нейното име е Маргарита Войска! В последния 9-ти кръг, тя среща друга българка – Румяна Гочева. От нашия щаб, вече смятат, дали ремито между тях, е достатъчно за шампионската титла. 8-ят кръг не беше успешен за мен. Изненадаха ме в дебюта, дадох много сили, да намеря точните ходове, загубих време и в създалата се двуостра тактика, шансът беше на страната на Кузнецова от Русия. Въпреки загубата постигнах личен успех , получих поздравления от изпълнителния директор на федерацията и българския щаб . Вече съм майстор на ФИДЕ! 🙂 Досега бях майстор на спорта в България, но вече съм майстор на спорта в целия свят! 🙂 Посвещавам успеха си на тези, които ми помогнаха финансово, да осъществя мечтата си, да играя на Европейско първенство! Тук е моментът, да им благодаря от сърце за вярата, че няма да се посрамя и че ще се представя достойно! Умишлено не споменавам имената на тези 4-ма мои съграждани, благодарение на които, казанлъшкият шахмат излезе на европейска сцена! Няма да ги назова, за да ги предпазя от ,,мнението“ на ,,дребните“ човеченца, които във всичко виждат единствено отрицанието. Благодаря на тези, които вярваха в мен и ме подкрепяха, и ми даваха кураж, да се боря с пословично силните рускини и грузинки! Завършвам Европейското с 5точки от 9 възможни и класиране около 10 – то място, като тръгнах на старта от 14 място. Може да съм за някого ,,след“, а не сред европейския елит, но това няма значение, защото фактите говорят друго. На всеки пожелавам, да е 10-ти в Европа, в неговата си област, за да усети емоцията, която чувствам и аз..!


Хубава вечер и вдигам наздравица за всички, които обичат шахмата, и се радват искрено на казанлъшкия ни успех на Европейското!“

М.Ганева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram