Успешният състезател от Казанлък Петър Матеев финишира първи при младите на L’Etape Bulgaria by Tour de France

Ds olil

Казанлъшкият колоездач, който и продължава да е състезател на сръбския „Лотус“, направи впечатляващо представяне в L’Etape Bulgaria by Tour de France, което се проведе през уикенда във Велинград. Във второто издание на колоездачното състезание ученикът на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ завърши първи при най-младите участници в своята възрастова група на дългата дистанция от 102 км. и е девети при мъжете елит от общо 1100 стартирали. Петър Матеев финишира за 3:04:51 ч. за мястото си в ТОП 10 при състезателите.

В дългата дистанция със златото е Теодор Русев с време 2:55.16. Втори остана Емил Стойнев, а трети финишира Борислав Добрев. При дамите най-бърза бе Петя Минкова.

В по-кратката дистанция от 57 км победител стана Николай Михайлов, който преодоля трасето за 1:43.33, следван от Илиян Каменов и Генади Дочев. При дамите първа завърши Йоана Вълканова.

Дългият уикенд започна в петък с откриването на музея на Tour de France и регистрация на състезателите. Съботата бе предвидена за забавление и подготовка, семейно каране и детска надпревара. L’Etape BULGARIA предложи на участниците два състезателни маршрута с различна дължина и трудност. Колоездачите от начинаещи до опитни ветерани стартираха на 57 км и 102 км. от центъра на Велинград по затворени за автомобилно движение пътища в красивите Родопи. Най-високата точка е 1467 м надморска височина, като общата денивелация за дългата дистанция бе над 2700 м.

Etape BULGARIA by Tour de France е масово любителско колоездачно състезание по правилата на голямия Tour de France, насочено към всички, които обичат колоезденето и в частност шосейното колоездене. 

Първите трима в класирането на дългата дистанция за мъже и жени в L’Etape BULGARIA by Tour de France получават безплатно участие по един от оригиналните етапи на Tour de France през 2024 г, който ще бъде обявен при представянето на TDF 2024 тази година. 

На снимките: Петър със своя баща Антон Матеев и сестра си Тодора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram