Серия от турнири за казанлъшките лекоатлети

Ds olil

Петдневният атлетически тур в Добрич започва след часове. Зала „Добротица“ ще приемe турнир „Академик“ утре вечер от 17.30 часа. В него участие ще запише и лекоатлетът от Казанлък Борис Божков от СКА „Пендарева“. Около 100 състезатели от четири страни ще участват в 44-ото издание на лекоатлетическия турнир „Академик“. В програмата са включени 15 дисциплини, от които 9 за мъже – бягане на 60, 200, 400, 800 и 3000 метра, скок дължина, скок височина, троен скок и тласкане на гюле, както и 6 при жените – бягане на 60, 200, 400 и 1500 метра, троен скок и тласкане на гюле. Заявки са подали 85 български състезатели. Участие ще вземат и 10 атлети от Македония, както и състезатели от Кипър и Румъния. Бюджетът на турнира е 18 200 лева, които ще бъдат отделени за настаняване на спортистите и за съдийски разходи. Призьорите в отделните дисциплини ще получат купи и медали.
Държавните първенства за момичета и момчета под 16 г. и за юноши и девойки младша възраст са в сряда и четвъртък (13 и 14.02.). Петък и събота (15 и 16.02.) са дните, в които ще станат ясни новите шампиони за старша възраст, мъже и жени.
С 9 състезатели при момчетата и момичета до 16 г., юноши и девойки ще участва СКА „Пендарева“ в предстоящите за 2013-та година зимни стартове, домакин на които е Добрич. 16 спортиста на клуба от Казанлък са с картотеки за състезанията през настоящия сезон в леката атлетика.
В Добрич ще стартират на 60 метра и дълъг скок спринтьорите Мартин Белчев, Мартина Стоянова, Никола Мийков, Иван Йовчев, Живко Стефанов, Георги Боеков и Габриела Тенева, които ще представят клуба си с треньор Петя Пендарева. За първа година лекоатлетите се впускат в щафетата на 200 метра.
Трима лекоатлети на Клубпо лека атлетика „Цветанка Христова“ ще хвърлят от сектора на гюле. Това са Борис Керанов при юноши старша възраст, Деница Карамфилова за девойки старша възраст и Ясмин Бошнак (девойки до 16г.). Контузеният Богдан Замптиков този път ще пропусне надпреварата.
Пловдив пък ще приеме държавното първенство по зимни хвърляния, където ще се състезава редом до жените и треньорката на тримата лекоатлети Светла Миткова. Датите на шампионата са 23 и 24 февруари, а мястото е стадион „Пловдив“.
М.Ганева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram