Отново казанлъшки кололидери край Белоградчик

Ds olil

Иван Мухтаров от Казанлък завърши първи при юношите на първото състезание по планинско колоездене в Белоградчик.

След него се нареди 13-годишният Невен Якимов от Белоградчик, който показа завиден дух и характер и организаторите на състезанието му присъдиха голямата награда – алуминиев велосипед. Купата и златен медал в категорията „елит мъже“ взе Борис Киряков с време 2.39 часа, следван от Илия Илиев и Юлиан Йорданов. Събитието бе организирано от новоучредения Велоклуб „Скала“ (Белоградчик), Велоклуб „Герак“ (Враца) и Агенция за регионално развитие и Бизнес център – Видин със съдействието на Община Белоградчик и РПУ-Белоградчик.

Трасето с обща дължина от 30 км. за състезаващите се във формат „хоби“ и 40 км за „елитните състезатели“ беше изключително интересно, почистено и добре обозначено с табели и специална маркирока. Въпреки това част от най-бързите състезатели се объркаха точно преди предпоследната контрола и минаха над крепостта вместо под нея, поради което бяха дисквалифицирани, но остават “ морални победители“. Това са казанлъчанинът Тодор Ангелов с най –добро време 2:01 часа и Бойко Танчев и Васил Василев. Пътят на състезанието описваше няколко „кръгчета“ около основния масив на прекрасните белоградчишки скали, които остават скрити от погледите на „обикновените“ посетители на града и крепостта „Калето“. Стартът бе даден от кмета на Белоградчик – г-н Борис Николов от площада и състезателите потеглиха по асфалта до крепостта, след което поеха по „черен път“ и последва стръмно спускане, на което част от състезателите се претърколиха в къпинака, но продължиха напред. Маршрутът продължи по „пътя на времето“, изобилстващ с невероятни гледки към спиращите дъха скали. Велосипедистите минаха покрай „Збеговете“ – най-огромния и впечатляващ масив скали, разположен на около 13 км. западно от Белоградчик, пуснаха пътеката до с. Праужда и по пътя обратно минаха покрай с. Извос и по стария път към Белоградчик през „Субашин чешма“.

Събитието се проведе в рамките на промоционалната обиколка, организирана по проект „Качи се на колело“, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество България – Сърбия.

Кр.Ганев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram