Нов турнир и лагер за Цветан Стоянов в края на седмицата

Ds olil

Тринадесет са вече медалите в колекцията на новия европейския шампион по шахмат при децата на 8 години – казанлъчанинът Цветан Стоянов, който спази обещанието си и ни показа последното и най-голямото си отличие от участие в шампионат – златния медал от Прага и Купата на европейски шампион- част от подаръците, които Цецко получи на финала на европейското първенство – индивидуални първенства за момчета и момичета, юноши и девойки до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години в чешката столица Прага от 16 до 25 август. Той спечели златния медал след като събра 7.5 от възможни 9 точки.

Малкият Цветан извоюва шест победи и три ремита, не допусна нито една загуба. Благодарение на упоритите тренировки, казанлъшкото момче бе в кондиция и за това поредно изпитание.

Младият талант от Казанлък успя да стане шампион на Европа в неговата възрастова група, въпреки че се е борил с хремата по време на партиите, сподели човек от семейството. Цецко успя да участва в първенството на стария континент, благодарение на финансовата помощ на фондация „Децата на България“ и БФШ. Отново федерацията е инициатор на предстоящия шахматен лагер в курорта Слънчев бряг от началото на септември, в който Цветан Стоянов ще участва. От 1 до 9 септември, междувременно с лагера, се провежда и международния турнир „Кесаровски“. Така за малкото казанлъшко момче, няма да има почивка след изтощителното състезание в Прага. Но пък играта, тренировките, това е начинът, по който 8-годишният Цецо се и разтоварва, а и обича да спортува, както споделя и неговата майка Милена. Предпочита волейболът, футбол, лека атлетика и тенис. Интересна подробност е, че тази есен шахматния шампион на България ще поднови тренировките си в клуба на лекоатлетката Петя Пендарева. Преди началото на поредния турнир- този в Слънчев бряг, ще има на разположение и седмица, за да поиграе на електронни игри- още едно от любимите занимания на малкия шахматист.

М. Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram