Мартин Папанов отново ще кара в Обиколката на България, но с екипа на пловдивския „Цар Симеон“

Ds olil

Колоездачът от Крън и възпитаник на казанлъшката школа Мартин Папанов (на снимката: крайният вляво) отново ще участва в международната колоездачна Обиколка на България, чийто старт ще бъде даден в София на 24 август.

Той обаче влиза в състезанието от името на силния отбор на „Цар Симеон“ Пловдив. Въпреки, че пропусна миналогодишното издание на Обиколката, тимът отново е на линия за българския тур.

В него ще участват само четири български тима – „Хемус-1896 Троян, КК „Васил Левски“ София“, „Цар Симеон“ Пловдив и КК „Витоша“ София. Техните състезатели бяха представени и на практика Папанов е единственият от школата на Казанлък, който ще виждаме в Обиколката и тази година, затова му пожелаваме да надгради успеха си от 2023 г.

В миналогодишното издание на Обиколката Папанов бе с най-добро представяне от българите в генералното класиране. Той пристигна в Казанлък пети на етапа, в който участниците финишираха на 28 август. В Бургас изостана с една позиция, а след финала на Обиколката завърши на седмо място, само на 37 сек. изоставане от победителя Михал Шуран от Чехия.

Мартин Папанов е един от най-силните български колоездачи в момента и лидер на пловдивския отбор за състезанието. Той е многократен национален шампион на шосе и писта и един от състезателите, от които се очаква класиране отново в първите 10 на генералното класиране.

Съставът на Пловдив ще бъде воден от дългогодишния треньор Петър Павлов, а този на колоездачния клуб „Витоша“ – от казанлъшки състезател, но от по-ранните години на Обиколката. Това е Владимир Коев – Пиранята, който прави своя дебют като спортен директор.

Стартът на 71-вата Международна колоездачна обиколка на страната ще бъде даден на 24 август 2024 г., на площад „Св. Александър Невски“ в центъра на София.

По време на първия ден, 25 август, колоездачите ще стартират от София и ще завършат състезанието в Троян. На 26 август обиколката е до Казанлък, на 27 август трасето е до Бургас, на 28 август – до Сливен, а на 29 август по време на кулминацията на състезанието, големият финал ще се състои в Габрово. На всеки етап водещите в различните категории ще получават специална лидерска фланелка.

Ден преди официалния старт, на 24 август, на площад „Св. Александър Невски“ в София ще се проведе предварителен етап с дължина от 1 км. около катедралния храм. Резултатите от този пролог, на който широката публика също е поканена, ще решат стартовите позиции за участниците в истинското начало на колоездачния тур, стартиращ на следващия ден.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram