Казанлъчанин участва на 45-та шахматна олимпиада на ФИДЕ

Ds olil

Спортното събитие ще се проведе в Будапеща (Унгария) от 10 до 23 септември 2024 г. с участието на национални отбори от цял свят, обещавайки силна конкуренция.

Предстоящата олимпиада обещава да бъде най-голямата досега с участието на 197 отбора в открития турнир и 184 отбора в женския. Всеки отбор се състои от четирима играчи и един резервен, които ще се състезават в 11 напрегнати кръга в продължение на две седмици.

Международният майстор Цветан Стоянов ще защитава позициите на България с отбор, изграден от много силни състезатели. Заедно с казанлъшката надежда на шахмата за тима на родината ще се състезават Мартин Петров, Момчил Петков и Григор Григоров, а с треньор е гросмайстор Кирил Георгиев. В състава при жените са Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева, като техен треньор е гросмайстор Петър Арнаудов.

Националният отбор на България вече проведе олимпийската си подготовка в Севлиево и е готов да влезе в шахматната надпревара с гордо вдигната глава.

Няколко държави ще направят своя дебют в Будапеща, а като историческа стъпка към приобщаване шахматната олимпиада през 2024 г. ще посрещне и отбор от бежанци.

Отборът на САЩ, воден от Фабиано Каруана и Уесли Со, е начело на Открития турнир, а Индия, Узбекистан (победителите в Олимпиадата през 2022 г.), Китай и Норвегия също са силни съперници.

При жените първенецът Грузия ще се стреми към златото, докато изгряващите звезди на Индия и младите таланти на Китай ще представляват сериозни предизвикателства.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram