Дренчев от Казанлък отново шампион, Русев в “елита”!

Ds olil

Отборът на Шахклуб „Локомотив“/Пловдив/ от 8 тима с 5 победи, 1 равен и 1 загуба с казанлъшкия гросмайстор Петър Дренчев спечели шампионската титла на България. Дренчев, който е последна година при пловдивчани, е с три победи и четири равенства/с най-добри показатели на 5 дъска от 8 състезатели/ в 62-то Държавно отборно първенство по шахмат за мъже – „А“ група. Това е първа титла за пловдивчани в историята на клуба, с осезаемото лидерско поведение и игра на казанлъшкото момче. От 19 до 25 септември в к.к. Слънчев бряг в 7 кръга по „кръгова система“ мъжете в „елита“ си разпределиха медалите. В тимовия шампионат играха още „НайденВойнов“/Видин/,“Локомотив“/София/, „Локомотив 2000″/Пловдив/, “ Марица- Изток“/Раднево/, „Абритус“ /Разград/, „Виктори“/ Благоевград/ и „Тунджа“ /Ямбол/. Съставът на отборите – бе 6 състезатели и 2 резерви.62-ма шахматисти,от които 40 са със звания играха за отборите си.С рейтинг ЕЛО 2487 на 17-та стартова позиция бе Дренчев от Казанлък.

В 45-ият шампионат при жените в „А“ група тази година отборите бяха „Шах ХХI“/ София/, „ Локомотив“/Пловдив/, ЦСКА /София/, „Локомотив 2000″/ Пловдив/, „ Г.Даскалов“/ Варна/, „Виктори“ /Благоевград/,“ Кракра Пернишки“ /Перник/ и „ Ивис Плюс“/София/ с казанлъшката мс Петранка Драганова. Съставът на отборите – бе 4 състезателки и 1 резерва. 37 бяха шахматистките/14 със звания/, като на 20 място по стартов рейтинг бе Драганова с ЕЛО 2009. Тимът на Драганова остава в „елита“ с шестата си позиция, като казанлъшката майсторка на спорта инкасира по две победи и ремита, и три загуби. Класирането бе на база мач – 2 точки за отборна победа, 1 точка за равен мач и 0 точки при загуба.

В „Б“ група при мъжете край морето играха 11 тима. „Марек-Юнион Ивкони“/Дупница/ след 6 победи и 1 загуба с казанлъшкият гросмайстор Красимир Русев са вицешампиони и се класираха за „елита“. Русев в личните „битки“ извоюва 4 победи и 3 равенства. В отборния шампионат играха още шампионите от „Енергия21″/Добрич/, „Силистра“, ЦСКА/София/, „Ловеч“,“Хармония“/Шабла/,“ЮрийБендерев’1912″/Перник/, „Шумен’2005″,“Славия“/София/,“Спартак Плевен 21″ и „Сливнишки герой“/Сливница/. От 78 шахматисти, номер 1 по стартов рейтинг бе казанлъчанинът Красимир Русев с ЕЛО 2544. 22-ма бяха с шахматни звания над „черно-белите квадрати“. Русев бе най-добър от дупничани с играта си по точки и проценти, и трети за групата си. Състезатели от Украйна, Полша и Молдова подсилиха българските тимове в най-престижния български шампионат с казанлъшки шампион и вицешампион.

„Една от най-успешните години за мен! До последно не се знаеше кой ще е шампион на България в един оспорван шампионат с чуждестранно участие в „А“ групите. Това е успешна дебютна клубна победа за отбора ни. Предстоят ми партии в Сърбия и Банско от веригите балкански турнири“, коментира златният медалист гм Петър Дренчев, възпитаник на казанлъшката школа.

Кр.Ганев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram