Двойна радост в клуба на Светла Миткова – с рожден ден и медал за атлетите

Ds olil

Хубав подарък за юбилея – 60-ия рожден ден на своя треньор Светла Миткова, извоюва нейната възпитаничка Радост Проданова, която е сред най-добрите атлетки в момента на спортен клуб „Цветанка Христова“. В националния шампионат по лека атлетика за девойки до 18 години, провел се в Стара Загора на 15 и 16 юни, Радост зае 3-то място в тласкането на гюле и завърши пета на хвърляне на диск. Съотборничката й Димияна Монева е с 12-то място в тласкането на гюле.

Рождения си ден Светла Миткова отпразнува в най-близък кръг, но нейните спортисти бяха сред първите, които й честитиха юбилея.

Родена на 17 юни 1964 г. в село Медово, община Братя Даскалови, Светла Миткова започва кариерата си в Казанлък при големия наш специалист Петър Рахманлиев, който е нейн треньор до края на спортната й кариера.

Едва 15-годишна, Миткова вече е шампионка на диск за девойки младша възраст на четвъртата Републиканска Спартакиада в Плевен през 1979 г. Година по-късно, 50-те метра на мятането на диск са също превзети (52.70 м).

В 1981 г. Светла печели два медала от европейското за девойки в Утрехт (Нидерландия) – сребърен на диск и бронзов на тласкане гюле. Оттогава са и първите й големи победи – на турнира „Дружба” в Дебрецен тя е шампионка на гюле и диск, а седмица по-рано прави същия дубъл и на Балканиадата за девойки в Плевен.

Миткова се състезава в дисциплините тласкане на гюле и хвърляне на диск. От 1983 г. до 1999 г. носи екипа на България, след което известно време е в отбора на Турция. През 1995 г. печели бронзов медал от Световното първенство в Гьотеборг, Швеция. Нейният личен рекорд в тласкането на гюле е 20,91 м., а в хвърлянето на диск – 69,72 м, като и двата са поставени в София.

След приключване на спортната си кариера, Светла Миткова вече е в родния Казанлък, а след кончината на Цветанка Христова изцяло поема работата в клуба. В дългогодишната си спортна кариера Миткова има 217 състезания с над 18 м на тласкане на гюлле и 94 старта с резултати над 60 м в мятането на диск.

Честит юбилей и от МГ „Вис виталис“ с пожелание за дълголетие и високи спортни върхове!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram