Вече е решено: Съдиите лишиха от победата Мартин Папанов

Ds olil

След четиридневно чакане, излязоха официалните резултати от последният 5 -и етап на 71-та колоездачна Обиколка на България.

Както се и очакваше, обжалването от българска страна не е уважено и финиширалият първи на финала в Габрово Мартин Папанов остава назад в класирането. Според решението на съдиите, колоездачът от школата на Казанлък е 15-и в етапа и 8-ми в генералното класиране на Обиколката.

В момента обаче тече оспорване на съдийското решение, научаваме от Мартин Папанов. „Приложената точка, по която съм наказан, е неправилно тълкувана и вместо 20 секунди към генералното класиране (според закона), аз съм наказан с 20 секунди за етапа, което ми отнема етапната победа и е грешно съдийско решение“, разказа пред екипа ни колоездачът. „Ако трябва да търсим вина, то това следва да са всички съдии взели въпросното решение. Реално след проверка на точката по-която съм наказан, наказанието не е такова каквото трябва да бъде. Въпросната точка няма общо с класирането в етапа“, пояснява Папанов. За възраженията на българския екип ще се трябва да се почака още малко, а ние се надяваме този път на обективна оценка.

Припомняме, че радостта от българската победа бе помрачена от претенциите на италианците Малучели и Карбони, които поискаха дисквалификация за Папанов, като според тях той е получил помощ от автомобил (возил се е във въздушната струя на колата пред себе си) на спускането към Габрово. От клуба им „Джей Си Ел Укьо“ подадоха контестация. Над два часа съдиите разглеждаха случая, отнемайки му 20 сек. от времето и второто място в генералното класиране.

Заради обжалването на клуба „Цар Симеон“, за който Папанов кара на Обиколката, публикуването на резултатите се забавиха няколко дни, а отсъждането срещу успеха на българина предизвика остри коментари и нападки срещу чужденците, оспорващи резултата, и самите съдии, сред които и наши сънародници. Самата федерация също остана „безмълвна“ след скандала с нашето момче, а финалният етап не бе отразен подобаващо.

Независимо от „посичането“ на Папанов, той остава българският колоездач с най-добро класиране в Обиколката за поредна година. През вчерашния ден той постигна и още един успех. Като състезател от отбора на „Цар Симеон“ Пловдив той отново се качи на почетната стълбичка през втория ден на международното състезание „По стъпките на римляните“. В него Мартин спечели 3-то място и завърши пети в генералното класиране. Стартът е от (UCI class 2.2) и се проведе на територията на Община Разлог и Община Банско, организирано от Doltcini Pro Team.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram