Близо 300 бегачи стартират на 7 юли над Тъжа в Triglav Skyrun 2024

В неделя, на 7 юли, е стартът на третото състезание по планинско бягане Triglav Skyrun над село Тъжа, организирано от СК „Планинско бягане и туризъм – Казанлък“. Очакват се около 300 състезатели от цяла България, разказа председателят на клуба Станислав Николов. Участниците в Triglav Skyrun ще бягат през една от най-дивите и високи части на Национален парк „Централен Балкан“ в Стара планина.
Състезанието се утвърждава като едно от най-атрактивните и привлекателни места за планинско бягане в България, допълват организаторите. Участниците може да избират между три дистанции, а SKY трасето ще ги отведе до три емблематични хижи – „Соколна“, „Триглав“ и „Русалка“.
Преминаването през резерват „Соколна“ е докосване до природата в нейния първичен вид. Трасето пресича и няколко двухилядника. Включва изкачване на третия по височина връх в Стара Планина, първенецът на Масива Триглав – Голям Кадемлия, на височина 2275.4 м.

Sky трасето е част от държавния календар на федерацията по Skyrunning Bulgaria и има ранга на Държавно първенство.

Програма и маршрути на състезанието:

Triglav SKY – 34K 2300D+
старт: 7:00 ч.
старт/финал: северната част на село Тъжа
контролно време: 10 ч.
https://triglavsky.wixsite.com/trigla…/triglav-sky-34k-2300d


SHORT трасето ще предостави възможност на бегачите да преминат през красиви и стари букови гори, както и през хижа Русалка и хижа Триглав. Известното Бабско пръскало е една от точките, през които са очертани и двете трасета.

Triglav SHORT – 20K 1000D+
старт: 8:30 ч.
старт/финал: северната част на село Тъжа
контролно време: 6 ч.
https://triglavsky.wixsite.com/trig…/triglav-short-20k-1000d


BASE трасето води към емблематичната хижа „Русалка“. Освен през стари букови гори и диви пътеки, ще се преминава покрай два нереалистични камъка – Паунов и Иванчов, със спиръщи дъха гледки към Тъжанското ждрело.

Triglav BASE – 12K 600D+
старт: 8:40 ч.
старт/финал: северната част на село Тъжа
контролно време: 3 ч.
https://triglavsky.wixsite.com/trigla…/triglav-base-12k-600d


Изходна точка и за трите дистанции е северната част на китното и сгушено в полите на Стара планина село Тъжа. Гледката от него към планината и скалния масив е опияняваща, посочват организаторите.

Повече информация може да намерите на: 
https://triglavsky.wixsite.com/triglavskyrun

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram