Цветан Стоянов с поглед към европейското по шах

Талантливият казанлъшки шахматист Цветан Стоянов спечели първо място при децата до 12г. на провелия се в Ловеч Открит турнир по ускорен шах в конкуренцията на общо 80 участника в различни възрасти. За да стигне до медала, 8-годишният Цецко, като състезател на ШК „Бургас-64? игра с двама международни майстори, след което направи победа над софиянеца Нино Влашки с ЕЛО 2350. Така с 3,5 точки и три изиграни кръга Цветан Стоянов стана първи в групата на децата до 12г и 40-ти в крайното класиране. В това подреждане гросмайстор Петър Дренчев от Казанлък е трети.

След поредния си силен турнир за малкия Цветан, който премина успешно във втори клас и за когото лятната ваканция започна, предстоят още много часове на тренировки и упорит труд за предстоящите европейско и световно първенство, на които вероятно ще участва. До днес от началото на 2012г. талантливият казанлъшки шахматист има множество спечелени купи от състезанията на БФШ. Годината започна успешно за него със спечелването на Купа „Полипост“ при децата до 10 години. Първи е до 10-годишните и в Открития шампионат „Георги Трингов“, където успя да качи международният си рейтинг със 72 точки. Стана първи и в мемориала „Хаджипетров“ , но при децата до 12г. и увеличи българското си ЕЛО с близо 100 точки. Златен медал Цветан Стоянов спечели и в пловдивския турнира„Тримонциум“, като остави зад себе си всички участници до 14 години.

Едно от най-успешните му състезания бе ДИП, където спечели три шампионски титли на класически, ускорен шах и блиц и заслужи участието си на предстоящото през ноември в Марибор /Словения/ световно първенство. По всяка вероятност Цецко ще участва и в европейското първенство в Прага от 16 до 26-ти август, ако родителите му успеят да съберат за целта необходимите близо 2 хил. лв.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram