Отбелязваме и 30 години от маратонското бягане от град Кишинев до връх Шипка

На 3-ти март 2023 г. се навършват 30 години от маратонското бягане от град Кишинев до връх Шипка по повод Hационалния празник.

През 1993 година ТД „Орлово гнездо“ и Община Казанлък организират едно грандиозно събитие за това време, щафетно бягане на 1100 км. от град Кишинев до връх Шипка, по повод Hационалния празник 3-ти март. Събитието е озаглавено „по пътя на Българското опълчение“. Стартът на бягането е от мястото където се е сформирало Българското опълчение(Скакавое поле, Кишинев), а финалът е мястото на подвига на Българските опълченци, връх Шипка.

Преди 30 години група любители бегачи се изкачват на връх Шипка. Вземат шепа пръст. Занасят я в музея на Българското опълчение в град Кишинев, Молдова и поемат бегом по пътя на Българските опълченци.На 3-ти март 1993 г. завършват бягането на връх Шипка.

1100 –те километра до връх Шипка са изминати за 4 денонощия без прекъсване.

Участниците в маратонското бягане, град Кишинев – връх Шипка, 1993 са:

Ради Милев, Пенчо Пенчев, Атанас Георгиев, Пламен Трошев, Даниел Цокев, Драгомир Михайлов, Иван Минчев, Стоян Николов, Христо Карагяуров, Николай Кралев, Никола Каракехайов.

Във връзка с тази годишнина и Националния празник Трети март, ТД „Орлово гнездо“ Казанлък (клуб по пешеходен туризъм и новият клуб по планинско бягане и ски туринг) организират поход за изкачване на връх Шипка. От дружеството съобщават още, че с националния флаг група бегачи отново ще се отправят към историческия връх, за да ще пробягат разстоянието до мястото на тържественото отбелязване на 145 годишнина от Освобождението на България от турско робство.
При наличие на сняг ще има и Ски поход от базата на Бузлуджа до връх Шипка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram