Номинираха казанлъшка треньорка по плуване за добротворство

Теодора Петкова и Виктория Колева, треньори по плуване от СКП “Траяна“ са сред номинираните за ежегодните отличия на старозагорското сдружение „Самаряни“. За 12-та поредна година бяха отворени номинациите за Годишните награди “Добрият Самарянин”, връчвани за добротворството. Казанлъчанката Теодора Петкова е оценена за работата си със 17-годишната плувкиня от Казанлък Христослава Колева, която е с диагноза Синдром на Даун, но благодарение на подкрепата, която получава от своите треньорки в клуба, успява да влезе в отбора на България за състезанията от международен ранг за деца с ментални проблеми и печели куп медали от участието си в тях.

Христослава от Казанлък е едно борбено момиче в 11-ти клас, което подобно на младежите на своята възраст се сблъсква с множество предизвикателства и расте, заедно с тях.

Майката на Хриси – Иванка Колева, направила номинацията, споделя:

“Дълго време преди това, бяхме търсили различни извънкласни дейности в град Казанлък и Стара Загора, където да запишем Хриси и да й дадем възможност да се социализира с връстници, да намери своята страст към музика, изкуство, др. За съжаление, треньори и преподаватели, които да работят с дете с увреждане или нямаше, или ни отказваха, поради причини като страх, липса на информация, липса на подготовка. Без да се отказваме от идеята да намерим подходящата среда за дъщеря си, стигнахме до басейна, където срещнахме Теодора Петкова и Виктория Колева, които ни накараха не само да се почустваме добре дошли, но и с радост видяхме колко бързо дъщеря ни усети нужната за нея подкрепа. Подкрепа в толкова много аспекти – време, гъвкавост, професионализъм в работата с деца с увреждане, но и финансова подкрепа, без която Хриси нямаше как да стигне до нивото, на което се намира днес. Теодора и Виктория приеха Хриси от ден едно и решиха да работят с нея безвъзмездно, което правят и до днес. Решение, което само хората с добри сърца биха взели. Решение, което само тези, които истински разбират ползите на спорта за физическото и ментално развитие на едно дете могат да вземат. Те научиха дъщеря ми на техниката на плуването. Беше трудно, но с търпение и упорит труд всичко се постига!

Хриси претърпя сложна сърдечна операция, когато бе едва на две години. Благодарение на плуването, времето и усилията на тези две дами през годините, втората операция на сърцето на Хриси бе отменена.

Освен физически, резултатите от работата със страхотни треньори и най-вече хора, са видими и на ментално ниво. Този устрем и решителност, с който Теодора и Виктория се борят на всяка тренировка, за да поддържат пламъчето в очите на детето ми, запалиха състезателния дух на Хриси и я научиха да вярва, че може да постигне нещо значимо, че има право и възможност да се бори за мечтите си.

Така, благодарение на тези треньори, Христослава стана неколкократна Балканска и Европейска шампионка, като през 2021 г., тя бе сред първите българи, взели участие на световно първенство за хора с увреждане по плуване в Италия и завоюва два сребърни медала за България.

Това, вярвам, е признание за страната ни, но и повод за деца като Хриси да повярват във възможностите си. Повод и за родители като мен да не се отказват, да вярват и да се борят за една по-добра среда и едно по-добро бъдеще.

Такива хора са Теодора Петкова и Виктория Колева, треньори по плуване от СКП “Траяна“. Освен на Хриси, те продължават да протягат ръка и да помагат на още много деца с увреждания и по този начин да им помагат да живеят един пълноценен и щастлив живот.”

Годишните награди “Добрият Самарянин” са под мотото “Добрият Самарянин за някого си ти!”.

Номинациите бяха отворени на 21 октомври. Възможността за номиниране на добротворци ще продължи до 18 ноември, включително, а Церемонията по връчването на Годишните награди “Добрият Самарянин“ ще се проведе на 5 декември (понеделник), от 19:00 часа, в концертната зала на Държавна опера – Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram