За няколко часа стенописите на Иван Милев в Стоян-Стайновата къща ще са достъпни за публиката

Всички желаещи да посетят Стоян-Стайновата къща в Казанлък и да разгледат стенописите от Иван Милев, ще могат да го направят този петък, 31 май, съобщават от Пространството за изкуство и култура „Вихъръ“. Вратите на емблематичната къща с единствените запазени фрески на художника ще са отворени от 15:00 до 18:00 часа при вход свободен.

Припомняме, че къщата е собственост на наследниците на Маню Стайнов. Стенописите не са достъпни свободно.

Къщата на Стоян Стайнов в Казанлък е строена по проект на видния представител на сецесиона в България архитект Никола Занков. Във всички стаи има изящна сецесионова стенописна украса от италиански майстори, запазени са и декоративни елементи от металопластика и стъкло.

След смъртта на Стоян Стайнов (1918 г.), построената от него (1906 г.) къща се наследява от единия от синовете му Маню, пише д-р Иво Косев, уредник на Дом „Петко Стайнов“ в Казанлък. Историкът посочва и причината – братята на Маню – Генчо и Петк,о след 1920 – 21 г. заживяват в София, ръководството на фабриката и фирмата „Братя Стайнови“ АД на местна почва се поема от Маню Стайнов.

Съпругата на Маню – Мария, му нейните братя продават бащината си къща на ул. „Отец Паисий“ в Казанлък (срещу новата Шипкова къща), а със своя дял от наследството Мария заедно с Маню решават да си позволят лукса да декорират със стенописи една от стаите на бащината му къща, разказва още д-р Косев. За целта Маню поканва младият художник Иван Милев, с когото се познава. Предложеното за декорация помещение през 1924 г. се оказва малко за големия български художник. Събарят стената между двете южни стаи на партера, за да се оформи едно голямо помещение.
Иван Милев по неповторим начин претворява желанието на мецената си – да бъдат изобразени сцени от типично българския, народен живот (Мадона, Овчар, Хлябът, Жътварка). Проектира и изпълнява цялото интериорно оформление, четирите пана, мебелите и останалото обзавеждане, подчертава още д-р Иво Косев.

Посетителите на Стоян-Стайновата къща по време на тазгодишния Празник на розата също така ще могат да получат информация за историята на известния казанлъшки род от индустриалци и търговци Стайнови.

Организаторите са предвидили от 18:00 ч. лекция на тема „Българската идентичност? Между духовността и социалността“ с лектор д-р Стелиян Славов – психолог и преподавател, а между 19:30 и 20:00 часа ще бъде отделено свободно време за дискусии на двора.

От 20:00 часа започва Pop-up бар в двора на Стоян-Стайновата къща, където ще гостува Etheropolis. Предвидена е консумация на напитки, приготвени със сироп от рози.

На 1 юни, събота, от 18:00 до 18:30 часа стенописите от Иван Милев също ще могат да бъдат видяни, а между 18:30 и 20:30 часа отново Pop-Up сцена на открито с акустична музика на живо с Боян Боев и Методий Николов (Боян и Мето).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram