Павел баня ще бъде част от Национална лятна антиспин кампания

Ds olil

Община Павел баня се включва в Националната лятна антиспин кампания, която се организира от Регионална здравна инспекция – Стара Загора и Министерство на здравеопазването. През месец август ще се проведе четвъртият етап от инициативата, като в балнеоложкия град тя ще бъде на 09.08.2024 г. от 10:00 ч. до 12:00 ч. в сградата на „ПРО” ЕАД. Изследванията ще бъдат безплатни и анонимни и ще се правят посредством бързи тестове. Желаещите ще бъдат тествани за ХИВ, Сифилис и хепатит С и Б.

Националната кампания е целогодишна инициатива, подета за първи път в България през 1992 г. и има за цел да насочи вниманието на обществото към проблема СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

Съгласно данните на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН през трите години на активна пандемия от COVID-19 и други глобални кризи, напредъкът в борбата срещу СПИН се е забавил, а наличните ресурси са намалели, поставяйки милиони животи в риск. Предоставянето на услуги за превенция, тестване, лечение и грижа за ХИВ продължава да бъде сериозно предизвикателство за здравните системи в световен мащаб.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram