„Старите българи” от Павел баня с награди от Петропавловския събор 

За първи път в историята на Петропавловския събор, който се проведе от 6 до 8 май край едноименния манастир край Лясковец, Община Павел баня се представя с етнографска сбирка. Тя е факт, благодарение на родолюбието и постоянството на семейство Добрина и Стойно Стефанови, които от 2020 г. официално създават сбирката „Старите българи”. Тогава срещат и подкрепата на кмета на Павел баня Иса Бесоолу и настоятелството на местната църква „Успение Богородично”. За целта те предоставят църковен имот в двора на храма, а градоначалникът поема разходите и осигурява нужния ремонт, за да го превърне в своеобразен музей. 
“Благодаря на кмета Бесоолу и заместник – кметовете, на екипа му, на Църквата, че повярваха в нас, че протегнаха ръка към каузата ни и помогнаха „музеят” не само да стане факт, но и да може да „разказва” на поколенията за миналото на нашия край”, казва Добрина Стефанова. 
Днес тя е щастлива от факта, че представянето на етнографската сбирка „Старите българи” е било повече от успешно, след като от събора се прибират с първа и втора награда и две грамоти. „В конкурсната част на събора се представихме с две геги от дърворезбаря Лальо Бубев, който е баща на известния в цяла Павел баня с дърворезбите си Иван Бубев и така взехме първата награда. Втора награда получихме за наследствените ни хурки от бабите на съпруга ми. Отличиха ни и в раздел „Гергьовски обреден хляб” за хлябовете на Радка Костадинова и Ирина Митева – и двете от Павел баня”, разказва Добрина и пояснява, че на събора край Петропавловския манастир са подредили 34 автентични народни носии, съдове от бита на българина и оръдия на труда. „Посетителите бяха впечатлени от посрещането при нашия „щанд”, тъй като мъжът ми и синовете ми бяха облечени като хайдути, а внучката ми Цветелина, която е само на 2 г., беше с народна носия”, допълва Стефанова. 
„Българинът е пазител на традициите, обичаите, бита и самобитността си. В неговата народопсихология е заложено ревностно да пази миналото си, търпеливо да се бори с несгодите и да не губи вяра. Защото българинът е търпелив, но именно в търпението е силата му…Горд съм, че в община Павел баня, имаме такива хора като Добрина и Стойно Стефанови, които няколко поредни години събират и съхраняват бита на българина посредством етнографската сбирка „Старите българи”. 
След встъпването си в длъжност като кмет на Община Павел баня, разбирайки за желанието и инициативността им, почувствах, че няма как да остана безучастен към делото им. Затова и подкрепих, според възможностите на Общината, начинанието им. Новият дом на етнографската сбирка „Старите българи” дава възможност експонатите да бъдат изложени по подходящ за съхранение и разглеждане от посетителите начин. Хора като семейство Стефанови не просто обичат и ценят корените си, а ги пазят и предават на поколенията. Те помагат българският дух да живее, да пребъде в годините. И най-важното е, че го правят с чисто сърце, нестихващо вдъхновение и с много любов”, казва от своя страна кметът Иса Бесоолу. 
Етнографска сбирка „Старите българи” в Павел баня е събрала на едно място характерни носии, накити, съдове и покъщнина, които на пръв поглед представят един примитивен живот, но всъщност показват самобитното творчество на българина към естетика и красота. Сред експонатите има и не малко оръдия на труда, използвани в земеделието и животновъдството, както и в някои от занаятите като: тъкачество, билкарство, дървообработване, пчеларство. Голяма част от експонатите в „Старите българи” са лични, а останалата е дарена от хора от близо и далеч, но всички те разказват историята на павелбанските села Турия и Виден.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram