За „Старци в Турия 2020“ кметът Бесоолу учредява награди на имената на Чудомир и Иван Загоров

Националният кукерски фестивал „Старци в Турия 2020“ ще бъде на 14 март, съобщиха от Община Павел баня.

Събитието е традиционно за общината и се провежда на площада в павелбанското село Турия. „Старци в Турия“ е последният кукерски фестивал в България.

Кукерите в павелбанско се наричат „старци“. Те са с характерни маски, тесни бричове, елеци и огромни хлопки по кръста. Минават по всяка къща, за да прогонят злите сили и да възвестят настъпването на пролетта

Очаква се в „Старци в Турия 2020“ да се включат с участие кукерски, старчешки и сурвакарски групи от всички области на България – Пернишко, Разложко, Ямболско, Силистра, както и участие на местните ни състави.

Подготовката за фестивала и протичането му бяха теми на днешно обсъждане между Кмета на община Павел баня Иса Бесоолу и членовете на организационния съвет на събитието, в чийто състав е и доайенът на фолклористите у нас акад.Крум Георгиев. Той е диригент, композитор, етнолог, председател на “Общество за фолклор”. Носител е на „Оскар“ за фолклор на Световната международна асоциация на фолклорните федерации.

По предложение на кмета на община Павел баня Иса Бесоолу тази година, освен наградите за първите три места за участництеи във фестивала, ще бъдат учредени и още две: „Чудомирова награда“ – на името на писателя-сатирик и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир,който е родом от селото-домакин на кукерското събитие, както и награда на името на Иван Загоров. Загоров е основател на уникалното сдружение на кукерите от района на община Павел баня. Той загина през миналия ноември нелепо при пътен инцидент, едва навършил 60 години.

Предстоящото събитие и свързаните с него дейности бяха обсъдени на среща от Кмета на община Павел баня Иса Бесоолу и членовете на организационния съвет на фестивала.
Акад.Крум Георгиев участва в срещата
Покойният Иван Загоров, на чието име подготвят учредяване на награда
Чудомир

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram