„Но аз, д-р Душо Гавазов и Вие, жителите на Община Мъглиж няма да се предадем или откажем“

От вчера журналисти и жители на община Мъглиж ми задават въпроса „Имаше ли смисъл да се разкарваш до НС в София?“Отидох, защото вярвах, че винаги има смисъл в Политиката да предложиш, да обсъдиш, да намериш решение дори и на един проблем в тази изключително остра социална криза, която ще продължава да се задълбочава по мое скромно мнение.Лично аз смятах, че в Комисията по енергетика ще изслушат Кметовете, които бяхме там. Все пак, повечето от Депутатите размахват дипломи от престижни западни университети, където груповото обсъждане на даден проблем и намиране на решение е практика от 1941 г. и дори си има име за това: „брейнсторминг“ – мозъчна атака по нашему.

Все още не мога да си отговоря, какво липсваше на срещата– мозък или желание за атака. Иначе аз като лекар, научен да следва симптомите, водещи до успешно диагностициране на дадено заболяване и благодарение на това, определяне на най-добрата терапия, не видях желание за съвместно обсъждане на проблемите.Не успях да изкажа мнение, нито да задам въпрос.

Правилата на Комисиите в Народното събрание са изградени по начин, по който напълно законно няма да получиш думата, да изкажеш мнение, да зададеш въпрос. А аз имах много и съществени въпроси:

1. Как при режим на уличното осветление, ще реагираме на неизбежното взривно покачване на конвенционалната престъпност? При един сложен конгломерат от етноси, съчетан с безработица, глад и студ, кой ще е виновен за очакваното стремително покачване на престъпленията.

2. Добрият етнически и социален климат в Община Мъглиж се дължи на системната и налагана с години интеграция и реинтеграция на Ромския етнос. И колкото и мрачно да звучи предстои да се върнем с години назад, защото първосигнално ще задействаме порочния кръг, да взимаме ромските деца от тъмно и студено в домовете им, за да ги заведем на тъмно и студено в детските градини и училищата. А къде отиде уважението и любовта към учителите, които посяха първите семенца на знанието у нас?! Ех, нищо! И те ще стоят на студено…

3. Последните сметки за ток показват шокиращи цифри, които фокусират Бюджета на Общината в едно-единствено перо – заплащане на електроенергия. Изправя Кмет, служители, граждани, нуждаещи се от административни услуги, да не решават други проблеми, освен този, как да се пести от светлина и топлина.

4. Епидемиологичната обстановка принуди Властта да въведе рестрикции и да ограничи редица човешки права. И когато хората започват да се ресоциализират като Общество отново, въвеждането на режим за уличното осветление ще създаде допълнително ограничаване на придвижването, ерго – нови рестрикции.

5. Редица социални проекти, свързани с трудова заетост на хората ще бъдат затруднени, а не малко от тях ще бъдат прекратени, поради невъзможност за плащане, което ще нагнетява допълнително социалната обстановка. Защото ще се появят нови хора, които ще студуват, някои ще стоят на тъмно, ще трябва да се прави избор дали да купиш хляб или сирене, защото не можеш да купиш и двете. Когато правиш този избор за себе си е лесно. Но ако се налага да го правиш за децата си?

За да намерим някакво решение на тези въпроси заминах за София. И с такива въпроси бяха и другите Кметове. Там нямаше кмет от ГЕРБ, БСП, ДПС и т.н. Там бяхме хората, които са първия ешалон на всяка власт. И се оказа, че партийните пристрастия и желанието да доказваш кой кара влака се оказа по-важно от нарушаването на основния принцип на Местната власт – опазване на здравето и живота на хората!

Но аз, д-р Душо Гавазов и Вие, жителите на Община Мъглиж няма да се предадем или откажем. Защото работим, за да успяваме!Община Мъглиж няма да остане на тъмно!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram