Миглена Филипова: Заедно да преобразим община Мъглиж!

#Сливито. Сгушено в мъгла и гориста тишина, нарушена единствено от шума на Сливитовската река. Студът е сковал забвението от държавата и Общината и е въоръжил жителите с безразличие към дългогодишните им проблеми. За малцината избиратели, това е нормално, въпреки че са редовни данъкоплатци, както и онези българи, закупили имоти и построили къщи, в обвитото с легенди, балканско селце.Снегът удобно е запълнил дупките в пътя преди местните избори за кмет на община Мъглиж. И така Сливито спокойно излиза от списъка с предизборен асфалт. Още повече, че ако е много належащо зейналите дупки да се запълнят, споделят хората, ще съберат пари и ще си купят асфалт. Те са наясно, че селото е забравено от властта, но са твърдо решени да живеят тук постоянно.

Слушам им болките и не вярвам, че кметският наместник не се е „вясвал“ пред очите им. И че има подходяща сграда за клуб на пенсионера – но и това не е направено. Затова казвам на моите срещи с избиратели, че ще променя тези взаимоотношения и ще въведа нов работещ модел:

  • жители – кмет/кметски наместник – общинска администрация – кмет на община Мъглиж – общински съвет.
  • Ще подобрим административните услуги с оглед гъвкаво и ефективно обслужване.
  • Ще създадем система за пълноценна информация за дейността на кмета и на Общината.
  • Ще провеждаме веднъж месечно изнесени приемни по населените места. ,
    • Именно местната власт трябва да е посредникът между хората и институциите и ако това беше факт, то нямаше тук години да чакат един официален отговор на въпроса за възможността за покритие на някаква мобилна мрежа за крайно необходимата комуникация в 21 век. Така е било и с водоснабдяването, но днес всеки е намерил своето решение в къщата си.Хората жадуват Сливито да се пълни с радост и с нетърпение чакат петъчния ден, когато комините запушат. Гостите в Сливито търсят туристически маршрути, които да ги задържат по-дълго, като напр. как да се стигне до останките от средновековния некропол в местността „Кръстът“, до панорамния връх „Камъка“, до седловината „Кръстопътищата“ или до свидетелства, че животът тук е започнал по време на Средновековието, за което говорят и топонимите Градището, Калето, Римският мост, Манастиря и Иванковата пътека, а легендите разказват, че на това място са живяли хора с огромен ръст – къпинковци.

С това подчертавам, че е нужна общинска политика за развитието на туризма. Въз основа, на която да се реализира проект за селски туризъм, да се създаде туристически информационен пътеводител и да се подготвят рекламни и информационни кампании, в центъра, на които да са китните миниатюрни паланки, привличащи със своите прочути легенди. Сред които са #Селце, #Държавен, #Яворовец, #Борущица

Вярвам, че от петте отдавна забравени поселищни палитри с малко къщи и с десетина постоянни жители, забутани насред Стара планина, ще се открие магията на Мъглижкия планински рай.

Какво още планираме за община Мъглиж, ако бъда избрана за кмет?

– Създаване на общински исторически музей в неизползваемата сграда на затворения Информационен център, където да се експонира миналото на Мъглиж и експонатите от Културния дом.

– Изработване на визуален проект на уникалната Тракийска могила в района на завод „Арсенал“, останала неизвестна за жителите на общината ни и за гостите, поради невъзможния достъп до нея.

– Създаване на актуална културно-историческа карта на община Мъглиж, както и туристически маршрути/еко пътеки до обектите в нея.

– Стартиране на разкопки в местността „Горен град“, съвместно с Исторически музей „Искра“ и РИМ Стара Загора, с подкрепата на Министерството на културата, с оглед превръщането им на туристическа дестинация в центъра на България.

– Създаване на публичен туристически продукт с участието на Прабългарската школа „Багатур“.

– Подкрепа на читалищната дейност, съобразена с читалищните настоятелства. Модернизиране на цялата читалищна мрежа като съвременни културни, информационни и социални центрове. Стимулиране на читалищните колективи. Възстановяване на танцови и театрални трупи, певчески и коледарски групи, музикални школи.

– Изработване на публичен регистър на културните, историческите и архитектурните паметници на територията на общината.

Номерът ми в бюлетината е 9! Очаквам вашата подкрепа!

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram