Кметът на Казанлък връчи ваучерите на първите 11 двойки, одобрени за еднократна помощ за новородени деца

Кметът на Община Казанлък връчи вчера ваучери за еднократна помощ за новородени деца на първите одобрени 11 казанлъшки семейства. „Много мислихме как да гарантираме, че тази подкрепа ще отиде при децата, които наистина ще бъдат отглеждани с любов, защото искаме да подкрепим отговорните родители.“, сподели тя.

Еднократната финансова помощ в размер на 500лв., под формата на ваучери за закупуване на пелени за еднократна употреба и детски храни за бебета на територията на община Казанлък, ще важи за 23 търговски обекта за пазаруване, различни по големина, което предоставя широк избор на майките и татковците.

Сред първите 11 подкрепени 2 са бебета, родени по време на пандемията и 1 появило се на бял свят, с помощта на Общинската програма „Ин витро“ за подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Някои от децата имат брат или сестра, които ги посрещат в семейството с 10, 12, дори 18 години разлика.

След като в началото на третия си мандат Кметът Галина Стоянова обяви, че неин приоритет ще бъдат по-социални политики, тя предложи, а Общински съвет – Казанлък – прие на редовна сесия през месец март т.г., Наредба № 17 за реда и условията за отпускане  на еднократни финансови помощи на граждани на община Казанлък. Така, считано от 13.04.2020 г., за всяко дете, родено от 01.01.2020 г. до края на годината млади семейства могат да кандидатстват за отпускане на еднократна финансова помощ. По-социалните мерки на Кмета на Казанлък целят да поощряват раждаемостта, задържане на младите хора в училище до получаване на средно образование, образованите млади семейства да останат да живеят и работят в община Казанлък и да бъдат привличани нови млади хора. Сред предприетите подобрения са достъпна детска кухня, ниски такси, с качествено хранене за децата, обновена среда на детските ясли и градини. „Ако този проект е успешен, ще продължим с грижи и към подрастващите деца.“, увери Галина Стоянова и пожела: „Да отгледате здрави и умни деца, които да ни наследят и да обичат Казанлък като нас!“.

Още 17 са следващите одобрени казанлъшки двойки, които Община Казанлък ще подкрепи. Младите семейства могат да кандидатстват за еднократната финансова помощ през цялата година, ако отговарят на условията, публикувани на сайта на Общината тук: https://www.kazanlak.bg/page-9668.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram