Празници днес

Ds olil

  • Свети мъченици Мануил, Савел и Исмаил. Именици: Мануил, Емануил, Емануила, Емануела, Савел, Савелия и Исмаил.
  •  В Армения и Румъния – Ден на авиацията
  •  Исландия – Ден на независимостта (от Дания през 1944 г., национален празник). Исландия е обявена за република. На тази дата влиза в сила и новата конституция на държавата
  • Световен ден за борба със сушата и увеличаването на пустините, известен и като  Международен ден за борба с опустиняването и сушата. На 30 януари, 1995 година Общото събрание на ООН обявява 17 юни за Световен ден за борба с опустиняването и сушата във връзка с годишнината от Конвенцията на ООН за борба с опустиняването 17-ти юни 1994 година.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Църквата чества паметта на Свети мъченици Мануил, Савел и Исмаил. Те били родни братя, християни от Персия. Персийският владетел ги изпратил да преговарят за мир с император Юлиян Отстъпник. Той ги накарал да участват в езическите обреди. Заради това, че не приели да се отрекат от християнската си вяра били мъчени по заповед на Юлиян, а след това посечени с меч. Тридесет години след смъртта на св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил в Цариград храм на тяхно име.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram