18 дръвчета за 18-годишен рожден ден

Осемнадесет български и международни доброволци на „МЦР-Взаимопомощ“ засадиха 18 дръвчета за осемнадесетия рожден ден на организацията. Сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ“ е национална организация, създадена преди 18 години със седалище в гр. Казанлък и клонове в различни градове на България. Учредителите на организацията са от цялата страна.

Гостите на организацията, пристигнали специално за събитието на 05.11.2022 г., подариха още 11 дръвчета, 5 корена градински чай/салвия и 6 корена рози, които бяха засадени на изграждащия се в с. Средногорово Еко център ”Зелена Европа” за демонстриране на зелени техники, като разделно събиране, компостиране, оползотворяване на отпадъци и дъждовна вода, ъпсайклинг – използване на отпадъчни материали и превръщането им в нови продукти, арт инсталации и други.

Към момента организацията е член на асоциация на работещите с младежи и доброволци организации в България (АРМДОБ) и Национален младежки форум НМФ). Това са организации, които сформират младежката политика на България.

„Взаимопомощ“ е позната организация сред младежкия неправителствен сектор като водеща организация, която работи с международни доброволци. Същата има акредитация за знак за качество от Европейската комисия по програми „Еразъм+“ за проекти за младежи обмени и обучения на младежки работници, като с приоритет работи с обучения за младежки работници и „Европейско корпус за солидарност“ за посрещане и изпращане на международни и български доброволци.

Успехите на организацията по програми „Младежта в действие“, „Еразъм“ и „Европейски корпус за солидарност“ са осъществените по тях над 35 международни проекта с младежи от цял свят. Посрещнати младежи от различни държави в България като доброволци и младежи по обмени и обучения са около 500. „Взаимопомощ“ притежава собствена младежка медия – информационен сайт theyouth.info и младежкият бюлетин „ДоброволциТЕ“, който може да се прочете в библиотеките на гр. Казанлък и Стара Загора или в сайта им. Успешни кампании довеждат  организацията до партньорство с посолство на Куба, Швеция, Испания, Полша, Испания, Словакия, културният институт на Италия. Организацията получава за дейността си награда за проект за младежки обмен от Център за развитие на човешките ресурси и две награди от министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Други успехи на организацията са 12-годишният еко фестивал, в който се почиства язовир Копринка, със събрани над 20 тона отпадъци, и 4-годишната кампания „Капачки за Казанлък“, при която са събрани за рециклиране над 4,5 тона пластмасови капачки и бутилки за финансиране на каузи за Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram