15 вида продукти от първа необходимост за най-нуждаещите се

Родителите на деца, получаващи помощи за отглеждането им до навършване на една годинка, на деца с трайни увреждания и семействата с първокласници също са предвидени да получат помощи от кампанията по предоставяне на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се лица. Около 500 000 български граждани ще бъдат подкрепени с близо 5500 т храни за 13.4 млн. лв. по график, изготвен от Българския червен кръст. За Казанлък подпомагането стартира от 18 октомври. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 309 временни пункта в цялата страна и ще продължи до 19 ноември 2021 г. Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис.

Списъците с правоимащите лица са изготвени от Агенцията за социално подпомагане – Управляващ орган на Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, с чието финансиране са осигурени хранителните продукти. Пакетите съдържат 15 вида продукти от първа необходимост – брашно, спагети, лютеница, зелен фасул стерилизиран, домати консерва, грах, гювеч, конфитюр, говеждо в собствен сос, кюфтета в бял сос, пиле фрикасе, херинга в доматен сос, захар, леща и зрял фасул стерилизиран. За тричленните и по-големи семейства са предвидени пакети от почти 28 кг храни общо, а по-малките ще получат около 18 кг.

Подкрепа е предвидена за нуждаещи се, които получават помощи на различни основания. В основната целева група за настоящата кампания са включени лица и семейства, подпомогнати с:

– целеви помощи за отопление /сезон 2019/2020 г./;

– помощи за отглеждане на деца до навършване на една година;

– еднократни помощ за ученици, записани в първи клас /за учебната 2020/2021 г./;

– еднократни или месечни помощи за превенция и реинтеграция на деца в риск;

– еднократни помощ за лица и семейства, които са инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства и/или COVID 19;

– месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания за лица с трайни увреждания, с определено право на чужда помощ, които имат лични доходи до линията на бедност /до 369 лв./;

– месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram