12 април 1961г – Денят на първия в историята пилотиран космически полет

12 април денят на първия в историята пилотиран космически полет през 1961 г. на космонавта Юрий Гагарин с кораба „Восток“ се отбелязва като Международен ден на Авиацията и космонавтиката от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация .
На 12 април, 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич – 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба „Восток“ една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.
Кучето Лайка е първото живо същество, което полита в Космоса. Тя е изстреляна на борда на изкуствения спътник „Спутник-2″ на 4 ноември 1957 г. Както и много други животни, изпратени в космоса, умира по време на полета. Лайка е намерена скитаща по улиците на Москва. Била 3-годишна, от смесена порода самоед-териер и тежала почти 6 кг. „Лайка“ е и названието на порода кучета, подобни на хъскито. Името ? било сменено от Кудрявка (къдрава). Наричана е още Жучка (бръмбарче) и Лимончик. Американската преса я нарича Мутник (съчетание от англ: „mutt“ – куче от смесена порода и Спутник).
Предполага се, че Лайка е умряла от стрес и прегряване няколко часа след изстрелването. Истинската причина за смъртта ? не била оповестена веднага, а няколко години след полета. Въпреки че Лайка не оцеляла, експериментът доказал, че жив пасажер може да бъде изстрелян в орбита и да издържи на безтегловността. Това отворило пътя за полет на човек и осигурило на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в космоса.
Най-голямото достижение в областта на космонавтиката е стъпването на човек на Луната на 21 юли 1969 година, когато американският астронавт Нийл Армстронг прави първата крачка по повърхността на естествения спътник на Земята с думите: „Това е малка крачка за човек, но огромен скок за цялото човечество“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram