100 години Арсенал Казанлък

През 2024-та година се отбелязват 100 години от преместването на „Арсенал“ в Казанлък.

През 1924 година на едно празно място край Казанлък, в местността „Кашът“, започва строителството на „Арсенал“. Градът на маслодайната роза и занаятите има щастието да се окаже пресечната точка на диагоналите върху картата на България, които чертае казанлъчанинът ген. Иван Вълков като министър на войната в началото на ХХ век. Тук, южно от града, се премества Софийският артилерийски арсенал, наследник на Русенския арсенал. Тук се ражда заводът, превърнал се в гигант на родното машиностроене, дал нова посока в развитието на града, на региона и на цяла България.

Още от края на миналата година е започнала подготовката за честването годишнината в казанлъшката оръжейница, сподели за фирмения сайт изпълнителният директор на дружеството инж. Николай Ибушев.

“ Реставриран е артилерийският парк пред фирмения музей; обновена е сградата на Управлението; вървят усилени дейности по новата визия на парковете и на междузаводските пространства; подготвени са две рекламни книги за историята на „Арсенал“ – на български и на английски език. През цялата 2024 година „Арсенал“ ще живее и работи под знака на своето столетие.“

Източник: по материали и снимки на zakazanlak.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram