Японка проучва връзката между социализма и фолклорната музика и танци в Стара Загора

Ds olil

Аяно Тамаки, студентка в Токийския университет по изкуствата, посети Държавен архив – Стара Загора по повод нейната дипломна работа, съобщиха от институцията. Темата на дипломантката е „Активности, свързани с фолклорната музика в Стара Загора. Връзката между социализма и фолклорната музика и танци“.

По време на своето посещение Аяно ползвала документи от четири фонда, уточняват от Държавния архив – Стара Загора: 112 – Образцово народно читалище „Родина“ (1944 – ); 686 – Народно читалище „Климент Охридски“ (1944- ); 857 – Народно читалище „Георги Кирков“(1950-1970); 1097 – Околийски читалищен съвет (1944-1958);.

От институцията изказват благодарности зн Вера Нонова, която успяла да помогне с превода както на Аяно, така и на служителите на ДА – Стара Загора да бъдат взаимно полезни.

„В нашата Книга за впечатления младото момиче написа послание и благодарности както на японски, така и с помощ на български, с което показа как за кратко време е успяла да усвои част от нашия език. За времето на нейното посещение в архива успяхме да станем приятели и я очакваме отново, както тя сама си пожела в написаните от нея редове. Ще се радваме да се видим пак! Пожелаваме и успех и до нови срещи!“

Аяно обещава в послнаието си да се върне в Стара Загора и че и занапред ще дерзае с нейното проучване.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram