Юристът и краевед Стефан Саранеделчев представя две от своите книги в Музея на розата

Ds olil

Две от последните си изследвания ще представи пред казанлъшка публика адвокат Стефан Саранеделчев. Срещата с него предстои тази събота, на 5 октомври, а началото й е от 16:00 ч. в Музея на розата. Последната му книга е озаглавена „Бяла лястовица през зимата за казанлъшкия учител Иван Мортев”, а „Хроника на част от Стайковският род, с. Осиковица“ е посветена на неговия родоначалник Стайко Станюв (роден 1784г.) и проследява осемте поколения негови потомци.

Събитието е организирано от Община Казанлък, Общинска библиотека „Искра“ и ИМ „Искра“.

Стефан Саранеделчев е роден на 3.08.1947 г. в Казанлък. Средно образование завършва в родния си град (Техникум по механотехника и електротехника – едно от първите училища в страната, обявено за образцово). През 1974 г. завършва право, редовно обучение, в единствения по това време Юридически факултет – този към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Междувременно, през ученическите и студентските ваканции, както и през периода до приемането му като студент,е работил като общ работник в строителството, селското стопанство и хранителната промишленост, като шлосер, стругар, чертожник, технолог и конструктор. След дипломирането си е стажант-съдия в Окръжен съд-Ямбол, като след първите 6 месеца от този стаж изпълнява работа като нотариус в Районен съд-Ямбол. След това е разпределен да работи като държавен съдебен изпълнител в Районен съд-Стара Загора.

След изтичане срока на разпределението работи като юрисконсулт на предприятия в Стара Загора, държавен арбитър в Окръжен държавен арбитраж-Стара Загора, съдия и заместник-председател на Окръжен съд-Стара Загора.

През 80-те години на миналия век е удостоен със сребърна значка на Съюза на юристите в България, а в проведения през 1986 г. между всички държавни арбитри конкурс за най-добро арбитражно решение е класиран на второ място след спечелилия първо място известен български юрист Неделчо Беронов.

През 1999 г. е повишен в ранг „съдия от Върховния касационен съд и Върховния административен съд“, а през 2012 г. е първият съдия от Старозагорския съдебен окръг, награден с най-високото отличие по Закона за съдебна власт – „Личен почетен знак първа степен – златен“, което му е присъдено за проявени през продължителния му стаж като съдия висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

От средата на 60-те години на миналия век сътрудничи на много печатни регионални и централни издания – с от най-дребни дописки до по-значими публицистични материали.

Стефан Саранеделчев има разностранни обществени занимания и интереси, свързани с патриотични идеи и инициативи. Има и редица изследвания в областта на историята, краезнанието и родознанието. Автор е на книгите: „Думите отлита, написаното…“ на издателство „Палмира“, април 2009 г.; „111 юристи, свързани със Старозагорска област. Чувство за справедливост – основен закон“ – изд. „Кота“, септември 2009 г.; „Да съхраним зелените клонки – хроника на рода Саранеделчеви от Казанлък“ – изд. „Палмира“, май 2015 г.; „Да възродим задружността – потомците на Пенчо Калайджиев от Казанлък 1815-2015 г.“ – изд. „Палмира“, април 2016 г.; „Да преодолеем забравата – летопис на стар казанлъшки род“ – изд. „Палмира“, април 2017 г.

Забележителна е неговата памет за исторически събития, личности и дати, които описва в своите книги, публикации и интервюта, и задълбочената му изследователска дейност на стари казанлъшки родове. Стефан Саранеделчев е пословичен със своята краеведска дейност, благодарение на която са изследвани известни казанлъшки фамилии, проследено е родословното им дърво и така са съхранени за поколения напред. Детайлно е изследвал и описал в книгите старите казанлъшки родове – Саранеделчеви, Калайджиеви, Кьорнедялкови. Издирил и запазил е спомени на казанлъчани за места, улици, обекти в града, които са безценен източник за историята на Казанлък. Самият той описва с перфектна точност квартали, родове и места, хора и събития, на които е съвременник.

С енциклопедичните си знания и прецизна памет Стефан Саранеделчев е истински извор за факти, личности, събития в града. Той е един от малкото останали казанлъчани, който пази невероятни спомени за живота в града, събира факти от историята му и продължава да се вълнува от всичко, което се случва днес в неговия любим Казанлък, проявявайки инициативност и гражданска отговорност. Юристът има издадени 10 авторски книги.

В последната си книга „Бяла лястовица през зимата за казанлъшкия учител Иван Мортев”, авторът изтъква желанието си и този път да пише „за хора, които са имали някаква положителна роля в живота на своите съвременници. Така е и с тази книга – споменът за Иван Мортев да остане и за идните поколения”.

Заради изключителните си заслуги и за дългогодишната общественополезна дейност за град Казанлък и община Казанлък Стефан Саранеделчев е награден с най – високото звание „Почетен гражданин” за 2024 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *