Четири области на ръба на грипна епидемия

Актуалният брой на болните от грип днес ще покаже къде ще излязат в принудителна ваканция. Четири области вече са на ръба на епидемия. Вирусът поваля най-много деца до 14 г., които не са се „срещали“ досега с щамовете. Всеки втори болен е в тази възрастова група. Училищата ще преброят отсъстващите и ако са повече от 30 на сто, здравните власти ще им препоръчат прекратяване на занятията.
Заради неравномерното разпределение на болните по области и квартали едва ли ще се обявяват веднага ваканции по градове. Такова решение взема министърът. По прогноза на епидемиолозите тази седмица на много места ще бъде достигнат пик.
В цялата страна болните се увеличават и е въпрос на дни това да се случи , твърдят специалисти от Министерството на здравеопазването. Те твърдят, че грипът тази година не се държи според очакванията . Епидемиолозите предполагаха, че най-масов ще е новият „Виктория“, засега обаче преобладават случаите на типичния свински грип „Калифорния“, към който повечето българи вече имат някакъв имунитет. По тази причина и най-много болни има сред децата до 4 г., които за първи път са в контакт с вирусите, на второ място е групата до 14 г.
За ваксини вече е късно, тъй като още до средата на февруари вероятно ще бъде достигнат пик в цялата страна.
Затова лекарите съветват хората да забравят за диети за отслабване, да спят достатъчно и да намалят екстремните натоварвания. Важно е в менюто всеки ден да присъстват храни, които съдържат витамините А и С и пълноценни белтъчини.
Заради приближаващата епидемия повечето лекари съветват да не се ограничават животинските продукти, защото пълното вегетарианско хранене може да отслаби имунитета.
Наред с това трябва да се избягват местата, на които се събират много хора, а ръцете да се мият два пъти по-често от обичайното. При внезапно вдигане на температура, мускулна слабост и главоболие – да се търси лекар. Освен това да не се проявява криворазбрана всеотдайност на работното място – болните да си останат вкъщи, за да не заразяват колегите си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram